Werkgevers slaan alarm: te weinig vmbo's met technieklessen

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland slaan alarm over de afname van het techniekonderwijs in het vmbo. Nu al kan een kwart van de leerlingen in het voortgezet onderwijs niet op fietsafstand een technische opleiding volgen. De ChristenUnie wil met een actieplan nieuwe 'gouden handen' kweken en het negatieve imago van het vmbo verbeteren.

Een lokaal op een vmbo-techniek.Beeld Aurélie Geurts

Samen met een aantal technische platforms en branches bieden de werkgevers vandaag de vaste commissie Onderwijs in de Tweede Kamer een petitie aan, waarin zij hun 'ernstige zorgen' uitspreken over de terugloop van het onderwijs in het vmbo-techniek. Zij zien vier oorzaken: er is te weinig geld; leerlingen met een migratieachtergrond kiezen minder vaak voor techniek; door krimp en versnipperd aanbod ligt voor veel leerlingen technisch onderwijs op te grote afstand; en de invoering van nieuwe examenprofielen vindt plaats zonder extra geld voor inrichting van praktijklokalen.

Basis herstellen

MKB-voorzitter Michaël van Straalen: 'Het belang van techniekonderwijs kan niet worden onderschat. Techniek is de grootste motor van onze economische welvaart. Toch zal in de komende jaren het funderend technisch onderwijs verdwijnen of sterk worden gereduceerd. Het is de hoogste tijd deze basis te herstellen en versterken.'

Leerlingen in technische vakken zijn op papier een factor 1,7 duurder dan die in administratieve vakken, in de praktijk zelfs twee keer zo duur. Vmbo's die niet uitkomen met hun financiën bezuinigen daarom op hun technische opleidingen.

De betrokken werkgevers zien de oplossing in eenmalig 2 miljoen euro geoormerkt geld in een fonds om het aanbod van de nieuwe profielen op orde te brengen; een algehele herziening van de bekostiging van het voortgezet onderwijs - met doelbekostiging voor techniek -; het aanstellen van een regisseur om het technisch vmbo te herinrichten en weer succesvol te maken (er zijn nu in tenminste acht regio's 'alarmerende situaties') en extra inzet om immigranten-leerlingen en hun ouders te overtuigen dat een technische opleiding grote kansen biedt op de arbeidsmarkt.

Lees ook deze reportage (+) over 's lands grootste technische vmbo.

Wie met zijn handen wil gaan werken, moet zijn handen ook in het onderwijs kunnen gebruiken. Daarom hebben technische scholen machines en materiaal nodig. Meer dan ze nu hebben.

Actieplan

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie schreef voor zijn partij een 'actieplan technisch en specialistisch vakmanschap'. 'Goedlopende ambachts- en techniekopleidingen gaan verloren', stelt ook hij. 'Het is onbestaanbaar dat nu al de helft van de gemeenten dit type onderwijs niet meer aanbiedt. We hebben weer behoefte aan technische vakopleidingen met een sterke identiteit. Het vmbo is te veel een brede vergaarbak geworden voor 60 procent van onze leerlingen.'

Bruins zegt dat onterecht wordt gekeken of iemand hoog of laag is geschoold. 'Het moet erom gaan of je theoretisch of praktisch bent opgeleid. Beide verdienen evenveel waardering.' Vooral het nieuwe profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) zorgt voor veel uitvoeringsproblemen. Het kan alleen worden gegeven in goed toegeruste lokalen. Later deze week debatteert de Tweede Kamer over de Onderwijsbegroting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden