Werkgevers metaalsector: meer gedwongen ontslagen op komst

In metaal is bodem van de crisis nog lang niet bereikt...

Amsterdam Voor Nederlandse metaalbedrijven is de economische crisis nog lang niet voorbij het dieptepunt. Veel ondernemers zien de omzet en winst razendsnel kelderen en zeggen dat na de uitzendkrachten nu in toenemende mate werknemers in vaste dienst het veld moeten ruimen.

Dat concludeert brancheorganisatie Metaalunie op basis van een enquête onder 1.500 leden. ‘De laatste tijd wordt heel voorzichtig gespeculeerd over het feit dat de bodem van de wereldwijde economische crisis misschien zou zijn bereikt.

‘Dat geldt nadrukkelijk niet voor de metaalbedrijven in het midden- en kleinbedrijf’, zegt een woordvoerster. Uitzondering vormen de bedrijven die actief zijn in service en onderhoud. Daar gaat het nu juist heel goed mee.

Precies een jaar geleden zag het er volgens de Metaalunie ‘allemaal nog goed uit’ en was er in veel sectoren sprake van een capaciteitstekort. ‘Die tijd lijkt echter al ver achter ons te liggen. In het afgelopen kwartaal stonden alle indicatoren weer fors lager dan in de drie maanden daarvoor. De orderposities, de winstgevendheid en de werkgelegenheid lopen sterk terug’, aldus de brancheorganisatie.

De werkgeversorganisatie voor grote metaalbedrijven, FME-CWM, zegt zich te herkennen in het beeld dat de Metaalunie schetst. ‘In februari jongstleden verwachtten onze leden dat de personeelsbezetting in 2009 met 11,4 procent zou afnemen ten opzichte van 2008. Ik denk dat dat cijfer inmiddels verder naar beneden kan worden bijgesteld’, aldus een woordvoerster.

Grootschalige reorganisaties en ontslagen zijn volgens FME-CWM onafwendbaar. ‘Waar de vraaguitval aanvankelijk vooral de automotive-sector en haar toeleveranciers trof, geldt dat nu voor de gehele technologische industrie’, aldus de organisatie.

Uit cijfers van de Metaalunie blijkt dat een op de twaalf werkgevers het afgelopen kwartaal mensen heeft moeten ontslaan. Jan Berghuis, bestuurder bij FNV Metaal en Techniek, vreest dat dit cijfer zal oplopen.

Berghuis: ‘We zien het aantal reorganisaties flink oplopen. Maar massaontslagen blijven de sector vooralsnog bespaard. Veel ondernemers zetten alles op alles om hun vaklieden te behouden, in de hoop dat de economie zo snel mogelijk aantrekt. De vraag is natuurlijk hoe lang ze dit nog kunnen volhouden’, zegt Berghuis.

Een voorbeeld daarvan is schokdemperfabrikant Koni uit Oud-Beijerland. Volgens FNV Metaal dreigt voor de 480 medewekers werkloosheid. De directie heeft gezegd de fabriek te willen sluiten. In het meest positieve scenario blijft voor 180 werknemers misschien nog werk over.

Ook bij een andere maker van schokdempers, WP Suspension, verdwijnen door sluiting van een fabriek 60 banen, meldt het vakblad Automotive.

Bij printerfabrikant Océ uit Venlo dreigen 800 werknemers hun baan te verliezen, zo zegt FNV Metaal. Om de verliezen te beperken wil Océ de komende twee jaar ongeveer 64 miljoen euro besparen. Sinds begin 2008 zijn al 1.250 arbeidsplaatsen bij Océ verdwenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden