Werkgevers laks met inburgeren personeel

Het inburgeren van nieuwkomers door bedrijven komt nog nauwelijks van de grond. Alleen PTT Post, de gemeente Den Haag en kabelbedrijf Baas in Rotterdam experimenteren met kleine projecten, waarin nieuwkomers in Nederland op de werkvloer taalles, maatschappijleer en een vakopleiding krijgen....

Van onze verslaggever Toine Heijmans

Bij het begin van het PTT-project, afgelopen zomer, zei minister Van Boxtel van Integratiebeleid dat zijn ministerie wordt platgebeld door bedrijven. Daarvan is echter geen sprake.

Ondernemingen die worden genoemd als pioniers, blijken in werkelijkheid geen of slechts vage plannen te hebben om met inburgering te beginnen. Wel hebben ze een handtekening gezet onder een convenant met de ministeries van Sociale Zaken en van Integratiebeleid, waarin ze beloven aandacht te schenken aan intercultureel management, maar dat heeft voornamelijk betrekking op allochtonen die al langer in Nederland zijn.

Het inburgeren van nieuwkomers op de werkvloer blijft een stap te ver. Bedrijven zijn bang voor de bureaucratie die het met zich meebrengt. Daarnaast zit het economische tij tegen.

De methode heeft voordelen voor bedrijven en voor nieuwkomers. Bedrijven kunnen er personeel mee winnen, nieuwkomers zien hun inspanningen beloond met een baan. Zowel het rijk als de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ziet het inburgeren op de werkvloer als een gouden greep.

Een aantal bedrijven dat door de ministeries wordt genoemd, doet echter helemaal niets aan inburgering. Andere bedrijven, zoals het ABP en de bloemenveiling Aalsmeer, bieden taalcursussen en werkervaringsplekken, maar zien weinig in het daadwerkelijk inburgeren van nieuwkomers. 'Wij hebben vooral behoefte aan hoogopgeleiden', zegt F. Jadoul van het ABP. 'En dus niet aan mensen die eerst nog Nederlands moeten leren.' De woordvoerder van de farmaceutische groothandel Inter;pharm zegt: 'Wij hebben puur de handtekening onder een convenant gezet, meer is er niet te zeggen.'

'Het kan zijn dat ooit iemand in ons bedrijf erover heeft nagedacht, maar op dit moment heeft het geen prioriteit', zegt J. Oosterhof van winkelketen Blokker.

'Nee, dat soort dingen hebben we in de jaren zestig en zeventig wel gedaan met Spaanse en Italiaanse arbeiders. Nu laten we het aan de instanties over, die kunnen het zelf veel beter', zegt O. Dickmann van staalbedrijf Corus, het voormalige Hoogovens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden