Werkgevers in België zijn demonstraties zat

De eerste dagen durfden ze nog niet openlijk te ageren tegen de schreeuw van het volk. Maar de Belgische werkgevers beginnen de voortdurende werkonderbrekingen van de arbeiders nu echt goed zat te worden....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Het VBO roept de vakbonden op in te grijpen en hun leden in bedwang te houden. Maar de bonden weten van de prins geen kwaad. De arbeidersbetogingen op straat zijn spontane acties. Ze worden wel gesteund door de bonden, maar niet georganiseerd.

Het heeft opvallend lang geduurd voordat de ondernemersvereniging alarm sloeg. De eerste dagen na het spaghetti-arrest keken de werkgevers lijdzaam toe hoe hun bedrijven stil kwamen te liggen vanwege de spontane arbeidersbetogingen op straat. Ze toonden begrip voor de prikacties of hielden zich gedeisd.

Na vier dagen is de maat vol. Precieze cijfers over de schade zijn niet bekend. Maar het produktieverlies bij vele tientallen bedrijven in het land moet fors zijn. Een directeur van Renault in Vilvoorde berekende woensdag dat het bedrijf per actiedag vierhonderd wagens minder aflevert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden