Werkgevers heropenen discussie soepeler ontslag

den haag Na bijna twee jaar te hebben gezwegen over de versoepeling van het ontslagrecht, zwengelen de werkgevers de gevoelige discussie weer aan....

Dit staat in de notitie Optimistisch over duurzame groei en werkgelegenheid die de werkgevers donderdag hebben gepubliceerd. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO pleiten ervoor de WW-periode terug te brengen van ruim drie jaar naar één jaar. De WW-uitkering gaat omhoog.

Van een contante ontslagvergoeding is straks geen sprake meer, als het aan de werkgevers ligt. In ruil daarvoor bieden ze aan de ontslagen werknemer nog wel een paar maanden in dienst te houden, voor hij in de WW belandt. Zijn loon wordt dan doorbetaald door de baas, maar de werknemer kan in die periode al op zoek naar een nieuwe baan.

Als een werknemer vindt dat zijn ontslag onredelijk is, kan hij naar de rechter stappen. Wat VNO-NCW, MKB en LTO betreft is een ontslagvergoeding van twee weken per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris, voldoende. Dit is een stuk lager dan de huidige kantonrechtersformule, die vorig jaar al naar beneden is bijgesteld. Nu tellen dienstjaren tot 35 jaar mee voor een half maandsalaris. De jaren tussen 35 en 45 betekenen 1 maandsalaris. Tussen 45 en 55 jaar anderhalf en vanaf 55 tellen gewerkte jaren dubbel mee.

Het O-woord ligt vooral gevoelig bij vakcentrale FNV en de PvdA. Drie jaar geleden leidden de versoepelingsvoorstellen van minister Donner (Sociale Zaken) bijna tot een kabinetscrisis. In september 2008 sloten FNV en VNO-NCW een akkoord over beperking van de ontslagvergoeding voor de hoge inkomens. Het akkoord was bedoeld om een einde te maken aan de verzuurde verhouding tussen beide belangenclubs. Met een crisis in aantocht moet er weer gepolderd kunnen worden, was destijds het idee. VNO-NCW beloofde in 2008 om het ontslagdossier pas weer uit de kast te halen bij een volgend kabinet.

Directeur Niek-Jan van Kesteren is niet bang dat VNO de relatie met de vakbonden op scherp zet, terwijl hij druk onderhandelt over een pensioenakkoord. ‘Deze plannen zijn onderdeel van onze visie voor de komende vijf jaar. Eerst moeten we een akkoord sluiten over de AOW en de pensioenen, dan pas komt de rest.’

De werkgevers hebben er vertrouwen in dat ze samen met de bonden in mei of juni een akkoord kunnen presenteren. Er wordt gesproken over de koppeling van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting. En de werkgevers willen de pensioenuitkering deels afhankelijk maken van de beleggingsresultaten.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO willen daarnaast af van de nadruk die in politiek Den Haag op bezuinigen ligt. ‘Er is geen reden om pessimistisch te zijn’, vindt voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW. De werkgevers denken dat de economie de komende jaren met meer dan 2,5 procent kan groeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden