Werkgevers en stakers wijzen cao-aanbod af

De laatste poging van de bonden om het cao-conflict in de bouw op te lossen is mislukt. Het leeuwedeel van de 35 duizend stakers heeft de bondsbestuurders woensdag uitgefloten vanwege het plan zeven atv-dagen in te leveren....

Van onze verslaggever

UTRECHT

Ook de werkgevers hebben de compromisvoorstellen van de bonden verworpen. Omdat er geen overeenstemming is bereikt, zijn de cao-partijen door de Vereniging Eigen Huis voor de rechter gedaagd.

De handreiking van de drie bonden werd woensdag in de loop van de dag door bouwondernemer J. Vahstal verworpen. Aan het begin van de ochtend zei hij nog dat de werkgevers het voorstel 'met beide armen omarmen'. Maar later, na het doorrekenen van de kosten, concludeerde Vahstal dat in het beoogde compromis te veel financiële risico's zitten.

Volgens de bonden blijft de verlangde verhoging van de loonkosten de komende twee jaar binnen de 5,5 procent, het bod dat Vahstal aan het begin van de onderhandelingen op de achterzijde van zijn sigarendoosje krabbelde. De bonden gaan daarbij uit van een gematigde inflatie van 1,75 procent dit jaar en 2 procent volgend jaar.

De werkgevers verlangen van de bonden dat deze percentages 'spijkerhard' in de cao worden vastgelegd, zegt Vahstal. 'Ik verdom het straks meer te betalen voor de prijscompensatie als de inflatie toch hoger blijkt uit te pakken.' Deze reactie heeft de woede gewekt van de bonden, die vanaf de eerste onderhandelingsronde automatische prijscompensatie eisen.

Een tweede struikelblok is de vut. Tussen de eis van de bouwondernemers en het bod van de bonden is een verschil van vijfhonderd miljoen gulden. De werkgevers willen dat de komende vijf jaar ruim twee miljard gulden opzij wordt gelegd voor de vutters in het jaar 2000.

De bonden willen op zijn hoogst anderhalf miljard gulden reserveren. Meer geld is alleen vrij te maken als de bonden nog meer atv-dagen inleveren, de lonen matigen en het ziekengeld beperken. De bonden weigeren dat.

Op regionale actiebijeenkomsten hebben stakers woensdag met een fluitconcerten en boe-geroep het bondsvoorstel onthaald om zeven atv-dagen in te leveren. In het compromis vergeven de bonden de komende twee jaar vier atv-dagen en de drie jaar daarna drie atv-dagen. Hierdoor komt ruim tweehonderd miljoen gulden vrij voor de vut. Eén vrije dag kost de bedrijven dertig miljoen gulden.

Van der Meulen, die werd getracteerd op een fluitconcert van zevenduizend stakers in de Utrechtse Jaarbeurs, ziet het tijdelijk inleveren van atv-dagen als de minst pijnlijke oplossing voor de financiële problemen. De bondsvoorzitter en cao-onderhandelaar benadrukten dat de bouwvakkers nog altijd twintig atv-dagen per jaar overhouden.

De negatieve reacties van werkgevers en bouwvakkers plaatst de bondsbestuurders voor problemen. Het compromis werd dinsdagavond door de bonden naar buiten gebracht in de hoop dat ze met een publiciteitsoffensief een opening in het cao-conflict konden forceren. Maar vlak na de mededeling aan de media kregen de bonden al van de bouwondernemers te horen dat ze over het voorstel 'zwaar teleurgesteld' zijn.

De Vereniging Eigen Huis heeft bonden en werkgevers gesommeerd vandaag het werk aan nieuwbouwhuizen te hervatten. Als de partijen niet voor elf uur vanmorgen aangeven dat ze daartoe bereid zijn, stapt de vereniging naar de rechter. De bonden zijn niet van plan een uitzondering te maken voor nieuwbouwhuizen. Waarschijnlijk dient het kort geding vanmiddag.

De bouwstaking gaat vandaag haar 23ste dag in. FNV-voorzitter Stekelenburg maakte gisteren bekend dat de gezamenlijke bonden een extra stakingsuitkering van honderd gulden verstrekken aan alle stakers die na Pasen meer dan vijftien dagen staken. De bouwstaking is volgens Stekelenburg 'in het belang van de hele vakbeweging'.

'Als jullie nu buigen, heeft dat ook gevolgen voor andere bonden', zei Stekelenburg tegen de stakers op de actiebijeenkomst in Utrecht. 'Vahstal van de werkgevers is hard, maar het Hoogovens-staal van de bonden is harder. Jullie moeten Vahstal eronder krijgen.'

De Metaalunie deed gisteren een oproep aan de bonden de staking te beëindigen. De organisatie van constructie- en installatiebedrijven becijfert de schade van de staking voor haar achtduizend leden op acht miljoen gulden per dag.

De staking treft volgens de Metaalunie veel staalconstructiebedrijven, ramen- en gevelfabrikanten en leveranciers van dak- en wandsystemen. Alleen al voor de constructiebedrijven beloopt de schade 2,5 miljoen gulden per dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden