Werkgevers en bonden zien niks in ontslagplan CDA

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers en de vakbeweging zijn niet enthousiast over de manier waarop het CDA het ontslagrecht wil herzien. FNV-bestuurder Wilna Wind noemde vrijdag de plannen onbarmhartig. De christelijke vakcentrale CNV vraagt zich af of de christendemocraten de weg kwijt zijn.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden op hun beurt dat het CDA het ontslag niet eenvoudiger maakt.

De vakbeweging kwam er via het Centraal Planbureau achter dat het CDA wil dat werkgevers bij ontslag in principe alleen drie maanden een vergoeding gelijk aan WW gaan betalen. Na de opzegtermijn van een arbeidscontract, afhankelijk van iemands dienstverband een tot vier maanden, blijft de ontslagen werknemer in dienst. De werkgever betaalt hem volgens WW-normen de eerste twee maanden 75 procent van zijn laatst verdiende loon en de derde maand 70 procent.

'Stiekem gedoe'

Het CNV spreekt van stiekem gedoe, omdat het CDA in zijn verkiezingsprogramma niks over de plannen meldt. ,,Als je zo flink wilt timmeren in het ontslagstelsel, dan moet je ook het lef hebben dat in je verkiezingsprogramma te zetten'', aldus CNV-voorzitter René Paas. Maar volgens een CDA-woordvoerder is het CPB-stuk een uitwerking van wat Tweede Kamerlid Gerda Verburg eerder heeft betoogd.

Het CDA wil de ontslagvergoeding minder afhankelijk maken van het aantal dienstjaren van een werknemer. Nu krijgt iemand bij ontslag minimaal een maandsalaris per gewerkt jaar. Dit moet volgens VNO-NCW twee weken per dienstjaar worden.

Ook wordt ontslag met het CDA-plan juist ingewikkelder, vrezen werkgevers. Weliswaar hoeven ze niet meer vooraf toestemming te vragen voor ontslag, maar zij worden wel geacht voldoende te investeren in scholing en inzetbaarheid van werknemers waar ze vanaf willen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden