Werkgevers en bonden sluiten akkoord over pensioenleeftijd

amsterdam Vakcentrales en werkgevers hebben vrijdag het langverwachte pensioenakkoord gesloten. Daarin wordt afgesproken dat de AOW- en de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat....

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Vorige week lekte de conceptversie van het akkoord al uit. Afgelopen dagen werd er nog gediscussieerd over de laatste details en de teksten. Vooral bij de achterban van vakcentrale FNV ligt het akkoord gevoelig. Waarschijnlijk wordt er deze zomer een referendum gehouden onder de leden.

Vrijdagmiddag legden werkgeversclubs VNO-NCW, MKB en LTO en vakcentrales FNV, CNV en MHP de laatste hand aan het principeakkoord en bespraken ze het resultaat met demissionair premier Balkenende en minister Donner van Sociale Zaken.

Beide bewindslieden reageerden opgetogen. Volgens Balkenende komen deze plannen zeker op de formatietafel te liggen.

Donner liet weten verheugd te zijn dat ‘er nu breed draagvlak in de samenleving is voor deze verandering. Dat is goed voor de toekomst van Nederland.’ De politieke partijen reageerden vorige week al overwegend positief. Alleen SP-leider Roemer zei vrijdagochtend bij Goedemorgen Nederland dat het onbeschoft is om vlak voor de verkiezingen te bepalen of de AOW-leeftijd wel of niet verhoogd wordt. Hij vindt dat de keizer niet serieus genomen wordt door de sociale partners.

Het principe-akkoord maakt een einde aan een langlopend conflict in de polder. Er wordt al jarenlang gediscussieerd over de verhoging van de pensioen- en AOW-leeftijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden