Werkgevers doeken vaste werkweek op

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen af van de vaste werkweek en daarmee van de toeslagen op het loon voor onregelmatige werktijden....

De organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven (MKB-Nederland) maakte het voorstel dinsdag bekend bij de presentatie van de arbeidsvoorwaardennota. Die nota is de basis voor de komende onderhandelingen voor de CAO's in vele sectoren. Het MKB stelt voor om de werkweken van 36, 38 en 40 uur af te schaffen. Volgens de organisatie kunnen bedrijven zo beter inspelen op de flexibele vraag van de consument naar producten en diensten.

Voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland meent dat het niet meer van deze tijd is om een vast aantal uren per week te werken. 'Niet langer veertig uur per week, maar 160 uur per maand. Dan kun je per week of per maand overleggen hoe je de uren verdeelt.' MKB-Nederland denkt dat werknemers ook graag flexibeler werktijden willen, om hun baan en privéleven beter te kunnen combineren.

Net als VNO-NCW vorig jaar december pleit ook MKB Nederland voor het afschaffen van toeslagen voor ongebruikelijke werktijden. In sommige CAO's kan de toeslag voor zondagwerk bijvoorbeeld oplopen tot honderd procent.

Naast het afschaffen van toeslagen is MKB-Nederland ook voor het schrappen van 'dagvensters', die in CAO's de werktijden op een dag bepalen. Per branche verschillen die vensters, maar bij de meeste bedrijfstakken is een werkdag van acht uur 's morgens tot vijf uur 's avonds gebruikelijk.

De organisatie voor het midden en kleinbedrijf zet dit jaar verder in op nul procent loonstijgingen. Het MKB wil liever investeren in kinderopvang, ouderenbeleid en opleidingen.

Voorzitter D. Terpstra van de vakcentrale CNV vindt de MKB-voorstellen 'merkwaardig'. 'Nul procent is niet meer van deze tijd, de inflatie is al 4 procent', aldus Terpstra. Hij denkt dat het idee voor variabeler werktijden werknemers niet bepaald uitnodigt om in het midden- en kleinbedrijf te gaan werken. Elke week of maand overleggen over de werktijden leidt volgens Terpstra tot chaos.

Voorzitter L. de Waal van de vakcentrale FNV noemt het MKB-idee onhandig en 'haaks op de tijdgeest'. Bij nul procent loonsverhoging en wisselende werktijden zullen de werknemers niet toestromen in een sector die toch al krap zit, verwacht hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden