Werkgevers debet aan tekort leer- en stageplaatsen

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 2 juni 2017.

Twee bouwvakkers bij de bouw van nieuwe woningen Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Twee bouwvakkers bij de bouw van nieuwe woningenBeeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Brief van de dag: Hoezo een tekort aan vaklieden?

Er is een te kort aan vaklieden, roepen de werkgeversorganisaties (Ten eerste, 31 mei). Onzin. Zolang vaklieden als gedwongen uitzendkracht, als gedwongen onderbetaalde zzp'er of gedwongen via een nepwerkgever (payrollbedrijf) te werk worden gesteld, is er volgens mij geen tekort aan vaklieden.

Het zijn de werkgeversorganisaties die de lonen te laag houden. Vakbonden moeten via stakingen normale loonsverhogingen bevechten. In de metaal waren in 2015 en begin 2016 langdurige estafettestakingen nodig. Eerder klaagde de horeca over het vinden van werknemers. De horeca heeft al drie jaar geen cao. Het loon is beroerd. Logisch dat mensen geen bedrijfstakken kiezen met beroerd loon. Albert Heijn en Jumbo zijn dat pad ook aan het opgaan.

Werkgevers hebben hun scholingsinspanning tot een derde verminderd ten opzichte van 2008. Werkgevers zijn debet aan een tekort aan werkend-leren-plaatsen en een tekort aan stageplaatsen. Rechtse politieke partijen hebben, met steun van de werkgeversorganisaties, de AOW en het pensioen als melkkoe gebruikt. De verhoging van de AOW en het afschaffen van de partner-AOW treffen vooral de mensen die met hun handen werken.

A.P. van Dijk, Rottevalle

Nikab, moet kunnen

Ik heb met plezier het nuchtere opiniestuk van emeritus-hoogleraar staatsrecht Erik Jurgens gelezen over kledingvoorschriften en godsdienstvrijheid (O&D, 1 juni). Toch vliegt ook hij één keer uit de bocht. Dat gebeurt aan het eind van zijn opiniestuk. Daar verlaat hij de rechterstoel en spreekt plots ex cathedra: 'De nikab is meer een cultureel-etnische traditie dan iets dat met de kern van een godsdienst te maken heeft.' Dat is zijn mening en die mag hij hebben, maar die staat los van de inhoudelijke redenering.

Voor een burger van dit land is er vrijheid om eender wat te geloven, en het is niet aan een rechter om te zeggen of iets wel of niet tot 'de kern van een godsdienst' behoort. Zo mag een burger wel degelijk geloven dat het van essentieel belang is voor Allah dat jij een nikab draagt.

Die opvatting is evenwaardig aan die van een andere burger, die - pak 'm beet - een vergiet op z'n hoofd wil zetten.

Dick Wursten, Antwerpen

Dag panda's

Kunnen we afspreken dat iedereen die nog iets wil weten over de twee reuzenpanda's (Ten eerste, 31 mei en 1 juni het vervolg op de site van Ouwehands Dierenpark kijkt?

Dank u wel!

Wim Zevering, Ermelo

null Beeld anp
Beeld anp

Grijs haar, mooi toch?

Ik douche mij elke dag, gebruik deodorant, mijn kleren zijn schoon, zonder gaten en niet al te oud, mijn tanden zijn geflost en gepoetst, ik zit regelmatig bij de kapper voor een knipbeurt, en tóch blijk ik, zo lees ik tot mijn schrik (O&D, 1 juni), brief van A. de Roos) onverzorgd te zijn!

Onbegrijpelijk dat grijsharigen worden gezien als een stel zich niet verzorgende stinkerds.

M. van Beukering, 50 jaar, bewust grijsharig, Groningen

Moluks terrorisme

Briefschrijver S. Paul merkt op dat er geen kaping zou zijn geweest als de Nederlandse overheid haar belofte aan de voor haar vechtende Molukkers was nagekomen (O&D, 1 juni). De Nederlandse overheid heeft aan de Molukkers nooit een eigen onafhankelijke Zuid-Molukse republiek beloofd, hetgeen uitvoerig is onderzocht en aangetoond. Wel waar is dat terrorisme door elke zichzelf respecterende rechtstaat adequaat wordt beantwoord, waarin het lot van de terreurplegers ondergeschikt is.

Joost de Valk, Amsterdam

Commentaar

Veertig jaar na de vreselijke gebeurtenissen van juni 1977 is het acute gevoel van dreiging niet meer zo goed invoelbaar als toen en krijgen de huidige emoties van nabestaanden een relatief groter gewicht. Daarom was het goed om te zien dat de krant in zijn commentaar van 31 mei een standpunt innam dat de omstandigheden van destijds - terecht - een grote rol laat spelen.

G. Kramer, Rijnsburg

Werk is werk

Peter de Waard schrijft dat 'driekwart van de westerse banen 'bullshit-jobs' zijn (Economie, 31 mei). Het is de vraag of die 'bullshit-jobs' nou wel zo erg zijn. Er is een overschot aan arbeiders en een tekort aan banen in de arbeidsmarkt. Als blijkt dat daadwerkelijk 75 procent van alle banen in Europa niet veel nut heeft, dan hebben we maatschappelijk toch iets bereikt.

Mensen hebben werk nodig om te kunnen overleven. Het maakt dan ook niet uit of de functies die die mensen uitvoeren nuttig zijn of niet. Mensen hebben wat te doen en verdienen geld waardoor ze belasting kunnen betalen en het land verder kan. Of je nou een 'normale baan' of een 'bullshit-job' hebt, maakt niet uit. Zolang je maar werk hebt.

Job van de Voort, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden