Werkgever moet zieke twee jaar lang betalen

Werkgevers moeten hun zieke personeelsleden voortaan twee jaar doorbetalen in plaats van een jaar. De uitkering is dan 70 procent van het loon....

De verhouding tussen vakbeweging en werkgevers staat hierdoor op scherp. Weliswaar hebben zij eerder afgesproken om de uitkering in een tweede ziektejaar te beperken tot 70 procent van het loon. Maar dat was onderdeel van een akkoord met werkgevers over een nieuwe opzet van de WAO.

De vakbeweging voelt zich daar niet meer aan gebonden. Zij wil de uitkering bij ziekte in CAO's ook in het tweede jaar aanvullen tot het volledige loon. Dat is voor het eerste ziektejaar al het geval.

De eis tot aanvulling wordt direct een belangrijke CAO-eis omdat het kabinet de maatregel in januari 2003 wil laten ingaan. 'De aanvulling gaan we desnoods met acties afdwingen', zegt Agnes Jongerius, bestuurder van de FNV.

CNV-voorzitter Doekle Terpstra voelt zich geschoffeerd: 'Het is stuitend en bizar dat het kabinet dit zonder enig overleg aankondigt.' Ook de Unie MHP kondigt verzet aan.

De werkgevers zijn verbijsterd over het plan. MKB Nederland vindt het 'een exclusieve lastenverzwaring voor werkgevers'. VNO-NCW vindt het een 'rampzalige, geïsoleerde maatregel'. 'Dit kan alleen tegelijk met én afschaffing van premieverhoging die werkgevers betalen als een werknemer in de WAO komt, én met maatregelen om de uitkering tot 70 procent te beperken', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden