Werkgever krijgt geen subsidie meer voor leerlingwezen

De subsidies voor het leerlingwezen aan werkgevers worden volgend jaar afgeschaft. In plaats daarvan krijgen werkgevers het recht een deel van de kosten als aftrekpost op te voeren bij de belastingen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het kabinet heeft daartoe vorige week in principe besloten. Staatssecretaris Vermeend werkt de regeling uit. Meer subsidies worden volgend jaar omgezet in fiscale aftrekposten. Ook bij de kinderopvangsubsidies staat dat te gebeuren.

Met de subsidies voor het leerlingwezen is 170 miljoen gulden gemoeid die via het Centraal Bestuur Arbeidsvoorziening wordt uitgekeerd. Die organisatie mag het voordeel van het schrappen van de subsidies niet houden.

Arbeidsvoorziening moet het geld inleveren als compensatie aan Financiën voor de mindere belastingopbrengst die ontstaat als bedrijven de aftrekpost gaan opvoeren.

De vakcentrales bepleitten gisteren nog bij de Tweede Kamer dat arbeidsvoorziening het geld voor het leerlingwezen mag houden om daarvan andere scholing te betalen voor werkzoekenden. Financiën staat dat dus niet toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden