Werkgelegenheid VS keldert met 533.000 banen

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november met 533.000 banen afgenomen. Dat is het zwaarste banenverlies sinds 1974.

ANP

De werkloosheid kwam uit op 6,7 procent, het hoogste niveau sinds 1993. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Het banenverlies, exclusief de landbouwsector, is veel groter dan verwacht. Analisten gepolst door persbureau Reuters hadden verwacht dat 340.000 banen verloren zouden gaan in november. De werkloosheid viel wel iets lager uit dan verwacht. Hier werd door analisten gerekend op 6,8 procent van de beroepsbevolking.

Het banenverlies over oktober kwam uit op 320.000, van een eerder gemelde 240.000. Voor september werd het banenverlies herzien tot 403.000. Hier werd eerder nog een afname met 284.000 gemeld. Sinds begin dit jaar zijn al bijna twee miljoen banen in de VS verloren gegaan.

De werkloosheid kwam in oktober uit op 6,5 procent. De Amerikaanse economie kromp met 0,5 procent. De slechte werkgelegenheidscijfers geven duidelijk aan dat de economische crisis zich uitspreidt naar alle delen van de Amerikaanse economie, de grootste ter wereld.

De effectenbeurzen in Europa reageerden met teleurstelling op de cijfers. De verliezen liepen hier flink op. Ook de beurzen in New York openen naar verwachting fors lager door het tegenvallende banencijfer.

Dagloners in Californië wachten op een klus (AFP) Beeld
Dagloners in Californië wachten op een klus (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden