Werkgelegenheid uitzendkrachten groeit verder

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is in januari met 3 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Uitzendbedrijven zagen hun omzet met 4 procent stijgen. Dat meldt de brancheorganisatie voor uitzendbedrijven ABU vandaag.

redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

In de eerste 4 weken van dit jaar nam het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren in administratieve sectoren met 9 procent toe in vergelijking met januari 2013. In de technische sectoren nam het werk voor uitzendpersoneel met 3 procent toe. In de industrie zakte het aantal uitzenduren met 1 procent.

De uitzendmarkt toont sinds het najaar tekenen van herstel. Daarvoor nam de werkgelegenheid voor uitzendkrachten sinds begin 2012 bijna onafgebroken af.

De groei van het begin van dit jaar is de sterkste sinds de laatste weken van 2011. Vorig jaar was er gemiddeld 3 procent minder werk voor uitzendkrachten dan in 2012.

Herstel op de uitzendmarkt wordt gezien als een vroege indicator voor een opleving van de hele arbeidsmarkt. De werkloosheid in Nederland liep in december nog op tot 8,5 procent van de beroepsbevolking. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt donderdag de stand van de werkloosheid in januari.

'Baankansen door vergrijzing'
Uitkeringsinstantie UVW meldt vandaag dat de kansen voor werkzoekenden op een baan in de transport en logistiek de komende jaren toeneemt.

De baankansen ontstaan vooral door vergrijzing van het huidige werknemersbestand. In geen andere sector van de Nederlandse economie is de vergrijzingsgolf sterker dan in transport en logistiek. Ook het economisch herstel zorgt voor meer vacatures.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden