'Werkervaring opdoen bij ramp is mooie kans'

Het plan van de gemeente Bergen (NH) om mensen in de bijstand naar Azië te sturen kan rekenen op veel bijval. Maar er zijn kanttekeningen te plaatsen.

Martin van Essen is 46, werkte vijftien jaar in de ICT tot zijn bedrijf 'glorieus failliet ging'. Hij zit nu thuis met een uitkering niks te doen en televisie te kijken. Zich zorgen te maken over het door rampspoed getroffen deel van Azië dat hij zo goed kent.

'Mijn hele schoonfamilie komt uit die contreien, mijn moeder is er geboren, ik kom er elk jaar. India, Indonesië, de Maldiven; dat schept een band.'

Dus of ze hem, de uitkeringsgerechtigde, aan het werk willen zetten daar. 'Graag. Liever gister dan vandaag'.

Stuur mensen in de bijstand naar Azië ten behoeve van de wederopbouw. Het college van burgemeester en wethouders van Bergen in Noord-Holland wijdde dinsdag een persconferentie aan het plan dat in zijn boezem was ontstaan: laat ze er 'met behoud van uitkering en rechten' werken, is de idee, voor drie tot zes maanden en op vrijwillige basis.

'Er is een tekort aan mensen met kennis en vaardigheden die hard nodig zijn', zei wethouder Else Trap, die erbij vertelde dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken haar enthousiasme deelde en het zou voorleggen aan zijn collega's, inclusief premier.

Dat ligt wat anders, meldde gistermiddag een woordvoerder van het ministerie: 'Er is informeel contact geweest met de staatssecretaris en wij moeten de komende tijd maar eens kijken wat het plan precies inhoudt.'

Daarop deelt minister De Geus van hetzelfde departement nog geen twee uur later mee dat werklozen met behoud van WW inderdaad naar het rampgebied mogen afreizen - als ze dat willen, en als ze terechtkunnen bij een hulpproject onder de vlag van de Verenigde Naties. Wel wordt per individu afgewogen of het vrijwilligerswerk de kans op een baan in Nederland mogelijk frustreert.

Enthousiasme genoeg, en dan vooral bij de doelgroep zelf. Werklozen vragen op de internetsite van de gemeente Bergen meer informatie over 'uitzending Azië'. Ook uitkeringsinstantie UWV kreeg gisteren vragen van werklozen.

'Ik denk dat mensen in de rij staan voor zo'n gratis vakantie in Thailand', zegt Piet van der Lende van de Bijstandsbond. 'En wanneer het op vrijwillige basis gaat, dan lijkt het me een uitstekend plan.'

Hij ziet wel drempels. Ten eerste: de ambtenaren, die 'de nodige tijd zullen nemen dit bureaucratisch af te handelen'. Ten tweede: de mogelijkheden iets te betekenen in het gebied. 'Ik lees overal dat de hulpverleners elkaar in de weg lopen; ik vraag me af wat de gemiddelde werkloze zonder ervaring met rampen, daar moet doen.' Plus kritiek: 'Alles is ingezet op de ramp met de tsunami; waarom doen we zoiets niet in Sudan?'

Zelf zou hij onmiddellijk vertrekken als zijn gezondheid het toeliet en daar zit dus nog een probleem. 'Op zich is het een goed idee', zegt mevrouw Vonk namens de cliëntenraad van de sociale dienst in Bergen, maar slechts voor een beperkte groep.

'Het zijn toch vaak alleenstaande moeders met kinderen die in de bijstand zitten, of ouderen zoals ik, voor wie dat werk te zwaar is. En de jongeren hebben een zware sollicitatieplicht - dat is ook werken, hoor.'

Maar stigmatiserend? Welnee. 'Zolang het maar niet is: we leveren als Nederland wel even een contingent werklozen', zegt Piet van der Lende. Bovendien gebeurt iets dergelijks al: Amsterdam stuurde Marokkaanse jongeren naar Marokko om er te helpen met het bouwen van huizen. 'In Duitsland hebben werklozen een1-euro-per-uur-baan', zegt Martin van Essen.

'Je kunt het zien als stigmatiserend, maar zonder werk sta je snel buiten de maatschappij en dit is een manier daar iets aan te doen. Ik heb een prachtige cursus solliciteren gevolgd waarbij ze leren dat je je netwerk moet uitbreiden - werkervaring in een rampgebied is wat dat betreft een mooie kans.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden