Werkenden profiteren meest van maatregelen kabinet

Ruim zes miljoen huishoudens krijgen volgend jaar meer te besteden dan dit jaar. Dat varieert van vrijwel koopkrachtbehoud tot meer dan 5 procent. De overige 1,1 miljoen huishoudens leveren maximaal 5 procent aan koopkracht in.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wordt op weg naar het Binnenhof herkend door een jongen en meisje in klederdracht. Beeld anp

Dit is het gevolg van alle maatregelen die het kabinet in de begroting voor 2016 aankondigt. 'Er verandert nogal wat onder de motorkap', heet dat op het ministerie van Sociale Zaken. Hoe dat uitpakt, hangt af van de specifieke situatie per huishouden.

Het kabinet heeft drie specifieke maatregelen genomen om te voorkomen dat gepensioneerden massaal koopkracht zouden inleveren. Dat koopkrachtverlies dreigde volgens de rekenaars van het Centraal Planbureau. De ouderenkorting zou volgens eerdere plannen worden verlaagd, maar wordt nu verhoogd met 145 euro. Daarnaast worden voorgenomen versoberingen van de zorgtoeslag en de huursubsidie niet doorgevoerd.

Waar zweeft u in de puntenwolk?

Het Centraal Planbureau (CPB) berekende voor tienduizenden huishoudens de verwachte koopkrachtverandering in 2016. Wat betekent die koopkrachtprognose
nu écht voor u?

Tot 2 procent op achteruit

Toch zijn gepensioneerden nog steeds de grootste groep die koopkracht inlevert. Bijna 700 duizend ouderen gaan er tot 2 procent op achteruit en enkele tienduizenden nog meer, oplopend tot meer dan 5 procent.

Het koopkracht verlies van ouderen is vooral het gevolg van het bevriezen van pensioen door de pensioenfondsen, terwijl de inflatie op 1,2 procent wordt geraamd. Daarnaast wordt de vrijstelling van vermogen voor ouderen in de belastingheffing deels afgeschaft. Hierdoor kunnen vermogende ouderen hun huurtoeslag verliezen.

Verhoging zorgtoestag

Tot nu toe weigerde het kabinet om bevriezing of verlaging van pensioenen te compenseren. Nu breekt het kabinet met die opstelling om te voorkomen dat ouderen als enige groep buiten de boot vallen terwijl alle andere groepen geen koopkracht inleveren. Dit wordt voorkomen door verhoging van de zorgtoeslag voor iedereen. De ouderenkorting in de belastingen wordt met 145 euro verhoogd en de voorgenomen bezuiniging op de huurtoeslag gaat niet door.

Uitkeringsgerechtigden, tien procent van de 7,2 miljoen huishoudens, gaan er komend jaar gemiddeld 0,2 procent op vooruit, net zoals gepensioneerden. Werkenden zijn spekkoper. Hun huishoudens, 63 procent van het totaal, gaan er gemiddeld 2,6 procent op vooruit. Door het aanpakken van de zogenoemde armoedeval gaan uitkeringsgerechtigden er sneller op vooruit als zij een baan vinden, ook tegen minimumloon.

Ouderen gaan er als groep het meest op achteruit. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Werkenden profiteren

Werkenden gaan er op vooruit omdat de zogenoemde arbeidskorting met 883 euro omhoog gaat naar 3.100 euro. Vooral inkomens tot 40 duizend euro bruto per jaar profiteren hiervan. Daar staat tegenover dat de algemene heffingskorting wordt afgebouwd.

De lage belastingtarieven, de zogenoemde tweede en derde schijf, worden iets verlaagd, met 1,85 procent en het startpunt voor het hoogste belastingtarief, 52 procent, gaat bij een hoger inkomen in. Grootverdieners gaan 52 procent betalen over het inkomen boven 66.422 euro bruto per jaar. Dat wordt volgend jaar het starttarief. De grens ligt 8.836 euro hoger dan dit jaar.

Envelop Belastingdienst Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.