Werkeloosheid in Nederland in februari gestabiliseerd

De daling van de werkloosheid lijkt wat af te vlakken. Toch gaat het beter met de economie dan de cijfers op het eerste gezicht doen vermoeden. Het aantal werklozen nam vorige maand met 7.000 toe, maar dat komt vooral doordat weer meer mensen het aandurven op zoek te gaan naar werk. Positief is ook dat meer werkzoekenden erin slagen een baan te vinden. Vergeleken met een jaar geleden zijn er nu bijna 52 duizend mensen meer aan het werk.

Vooral in het grootwinkelbedrijf stegen de uitkeringsaanvragen sterk, onder meer door het faillissement van V&D. Beeld ANP
Vooral in het grootwinkelbedrijf stegen de uitkeringsaanvragen sterk, onder meer door het faillissement van V&D.Beeld ANP

Dat blijkt uit de werkloosheidscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft bekendgemaakt. Eind februari waren er 581 duizend werklozen, dat is 6,5 procent van de beroepsbevolking. Ondanks de 7.000 extra werklozen gaat het nog altijd de goede kant uit als naar de iets langere termijn wordt gekeken. Over de afgelopen drie maanden bijvoorbeeld is de werkloosheid met gemiddeld 5.000 per maand gedaald. Het aantal werkenden nam in dezelfde periode met gemiddeld 8.000 per maand toe.

WW-uitkeringen

Bij het aantal WW-uitkeringen is een dergelijk trendje zichtbaar. Vergeleken met een maand geleden is het aantal mensen in de WW met 1 procent gestegen tot 469 duizend. Het goede nieuws is echter een behoorlijke daling van het aantal nieuwe uitkeringen: min 17 procent ten opzichte van februari vorig jaar. Wordt de malaise van V&D en Macintosh (Manfield, Scapino, Dolcis) buiten beschouwing gelaten, dan ligt het aantal nieuwe WW-aanvragen ten opzichte van een jaar geleden bijna 20procent lager. 'Het gaat dus echt een stuk beter met de economie', zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van uitkeringsinstantie UWV.

De enige uitzondering is eigenlijk het grootwinkelbedrijf. Vergeleken met een jaar geleden is het beroep op nieuwe uitkeringen met 44 procent gestegen. Dat komt vooral door het omvallen van V&D. Van de 10 duizend V&D'ers hebben er vorige maand iets meer dan de helft, 5.400, WW aangevraagd. Van de oud-Macintosh medewerkers zitten er 1.300 van de ruim 3.000 in de WW. Een flink aantal schoenenwinkels van Macintosh kon een doorstart maken.

Lees ook:

De groei van de Nederlandse economie is 'gestaag, maar niet uitbundig' en wordt bedreigd door allerlei internationale onzekerheden. Dat stelt het Centraal Planbureau, de economisch adviseur van het kabinet, eerder deze maand.

Het failliete V&D en La Place hebben nog voor ruim 100 miljoen euro aan uitstaande schulden. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag.

Een ander groot verschil is dat V&D veel ouderen in dienst had. Een kwart van de V&D-medewerkers in de WW is 50 plus. 'Zij hebben tot het laatste moment de hoop gehad dat het bedrijf zou overleven. Jongeren hebben dat vaak niet afgewacht en zijn veel sneller op zoek gegaan naar nieuw werk', zegt Witjes.

Opmerkelijk is dat de kleine winkels het beduidend beter doen. Het aantal nieuwe uitkeringen is daar met 25 procent gedaald ten opzichte van februari 2015. De laatste ontslagen, bij onder meer Perry Sport en Aktiesport, tellen pas later mee in de werkloosheidscijfers. Datzelfde geldt voor het deze week failliet verklaarde TSN Thuishulp, waar van de 10duizend banen er tot dusver 4.500 zijn veiliggesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden