Werkelijkheid

Nog een jaar of wat en Ayaan Hirsi Ali is een komisch nummer. Vorige week was het al erg lachen geblazen toen de Volkskrant op de voorpagina uitgebreid meldde dat het script van Submission 2 af is....

Martin Bril

Ik moest toen meteen aan Theo van Gogh denken, die het script van nummeréén volkomen knudde vond, en de uiteindelijke film nog erger. Maar ja,als het moppie graag een cinematografisch uitstapje wilde maken, was ze bijhem aan het goede adres. Met de bekende gevolgen.

Ook nu staat de Nederlandse showbusiness weer te popelen om Hirsi Aliterzijde te staan, althans - dat wilde het bericht vorige week doengeloven. Acteurs en filmmakers stroomden toe om mee te doen. Onder hen waszelfs een homoseksueel.

Ik wist niet wat ik las. Een homoseksueel!

Een Nederlandse acteur die ook nog homo is, ongelooflijk! Ik zag onsallemaal al aan de buis gekluisterd zitten om in Submission 2 Ayaans homote ontdekken - lachen! Telefoon bij de hand en sms'en maar, voor de winnaareen gastrol in Submission 3, herkenbaarheid naar keuze.

Deze week deed het VVD-Kamerlid opnieuw van zich spreken. Over HansWiegel zei ze: 'Ach, die man woont in Dieren of Diever of zoiets, op zo'nideale, idyllische plek. Volkomen levend in het Land van Ooit, literally.Hij is niet geraakt door de globalisering, door de migratie, door de nieuwewerkelijkheid.'

Ha, dacht ik, daar gaan we weer.

Het Land van Ooit - het succesnummer van Hirsi Ali. Er zit eencarnavalskraker in, schat ik. Toen ze minister Donner en Job Cohen ervanbeschuldigde in het Land van Ooit te wonen, dacht ik dat ze bedoelde dathet een beetje wereldvreemde, dromerige types waren, en dat we hetoverdrachtelijk moesten zien. Nu lees ik dat het Land van Ooit in de buurtvan Dieren (bij Arnhem) of Diever (voorbij Meppel) moet wordengelokaliseerd.

Literally.

Dat zullen de mensen in Diever en Dieren en daartussen (half Nederlanddus) leuk vinden om te horen: dat ze buiten de nieuwe werkelijkheid staan.Dat ze niet geraakt worden door de grote problemen van onze tijd, niet eensdoor kleine problemen, want daar is op idyllische plekken, zoals bekend,geen ruimte voor.

Tsja.

Daar zit je dan, als bewoner van Diever of Dieren (en alles daartussen):je leest braaf twee kranten per dag, je houdt een weblog bij, je geeft aanNovib, je stemt, je stuurt je oude kleren naar de Derde Wereld, je leestin een clubje de koran, je kijkt naar alle praatprogramma's die er zijn,je maakt je zorgen over van alles en nog wat, de toekomst in het bijzonder,je eet af en toe couscous, je kent zelfs een asielzoeker en twee Marokkanendie perfect Nederlands spreken, althans, tegen jou - en je leeft niet inde nieuwe werkelijkheid. In welke werkelijkheid dan wel?

Arme Ayaan - haar is het zicht op de werkelijkheid ontnomen door debrede mannen die haar dag en nacht beschermen. Haar gepantserde Mercedessuist over de vluchtstrook als er een file staat, en als ze eenachterstandswijk bezoekt, wordt die eerst volledig aangeveegd, leeggekamden opgepoetst. Haar werkelijkheid is een bizarre, vervreemdendewerkelijkheid, maar de onze gewoon hetzelfde als altijd. En nu maar hopendat ik ook naar het Land van Ooit word verbannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden