'Werkdruk rechters leidt tot ongelukken'

Het is wachten op ongelukken in de rechtspraak. Daarvoor waarschuwt Geert Corstens, de president van de Hoge Raad. Volgens hem is de werkdruk voor rechters te hoog. Hierdoor komt de kwaliteit onder druk staat.

AMSTERDAM - Hij is niet de eerste die zorgen uit over de kwaliteit van de rechtspraak. Eind december betuigden zevenhonderd rechters uit heel Nederland hun steun aan de oproep van zeven raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden. Zij protesteerden tegen de 'uitholling' van de rechtspraak en de manier waarop de Raad voor de Rechtspraak hen vertegenwoordigt.


De actie van de rechters is opmerkelijk. Zelden zoeken ze het publieke debat op om hun onvrede te uiten. Corstens 'waarschuwt tegen een eventueel verlies van kwaliteit'. 'De Hoge Raad heeft nog geen concrete gevallen gezien waarin het door werkdruk mis is gegaan. Maar het is een accident waiting to happen.'


Het aantal zaken dat rechters doen, is afgelopen 25 jaar niet veranderd. De zwaarte van de zaken is echter wel toegenomen, aldus de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVVR. 'Het zijn pittiger zaken geworden', zegt Maria van de Schepop. Ze is voorzitter van de NVVR en strafrechter in Den Haag. 'Veel eenvoudige zaken worden tegenwoordig afgedaan door het Openbaar Ministerie. Dus dat wat er naar de rechter gaat zijn de zwaardere zaken. Hetzelfde hoor ik van collega's uit de kanton- en de familiesector. Veel simpele familiezaken worden opgelost door mediation.'


Volgens haar beperkt het probleem van een te hoge werkdruk zich niet alleen tot de rechters. 'Het geldt ook voor de officieren van justitie.' Komende maanden zullen daarom tientallen rechters en officieren een onderzoek voorgelegd krijgen, uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht. Op deze manier hopen de NVVR en Corstens gedetailleerder in kaart te brengen wanneer de kwaliteit van de rechtspraak onder druk komt te staan. Voor de zomer worden de resultaten verwacht.


Volgens de initiefnemers van het zogenoemde 'Leeuwarder manifest' is de rechtspraak steeds meer gaat lijken op een koekjesfabriek waarin productiecijfers en minutenprijzen leidend zijn.


'Wij moeten onze targets halen', zei Menno Zandbergen, senior raadsheer en initiatiefnemer eind december in de Volkskrant. 'Daar gaan perverse prikkels van uit. Het wordt verleidelijk om bijvoorbeeld getuigen niet op te roepen, of te vonnissen als dat niet nodig is, omdat je anders je doelen niet haalt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden