Werkdagen van 14 uur, blootsvoets in het paradijs

Guatemala Marlous van Merkenstein..

De meeste Guatemalteken komen niet eens tot zijn schouders. Hoog torent de potige Hollander met zijn kaalgeschoren hoofd en heldere blauwe ogen uit boven zijn personeel. Dennis Verwoerd (35) runt sinds acht maanden The Fat Frog, oftewel de bar en het restaurant van backpackershostel El Retiro in Lanquin, Guatemala. Dagelijks wordt er voor zo’n vijftig man ontbijt, lunch en diner klaargemaakt.

Verwoerd is manager van de twaalf dorpsbewoners, die in de keuken en op het terrein werken. Onderling spreken zij Q’eqchi, een van de oorspronkelijke Maya-talen. Verwoerd praat Spaans met hen.

Altijd heeft hij in de horeca gewerkt, vooral in Amsterdam. Na een rondreis door Centraal-Amerika, waar hij een paar maanden in de bar van The Fat Frog werkte, kon hij in Nederland zijn draai niet meer vinden. Na het aanbod om manager te worden van het restaurant in Guatemala, keerde hij terug.

De meeste inwoners van Lanquin zijn katholiek en Maya-tradities, zoals zwarte voodoo, bestaan nog steeds. Alsof de mensen hier in het verleden leven, formuleert Verwoerd. Hoewel ook ze nu ook over mobieltjes beschikken, heeft hij een van de keukendames ooit nog uitgelegd hoe ze moet bellen. Ook de mentaliteit van het personeel verschilt, vindt hij, ten opzichte van wat hij in Nederland gewend was. Conflictontwijkend, niet direct. ‘Als je vraagt hoe het gaat, is alles todo bien, totdat de bom weer eens barst.’ In een kleine gemeenschap als Lanquin is iedereen familie van elkaar, wat soms heftige ruzies oplevert, zegt Verwoerd. ‘En overlijdt er iemand, dan is de helft van het personeel afwezig, vanwege de begrafenis.’

Het grappige, vindt hij, is dat ondanks de grote cultuurverschillen de werkers ook maar gewoon mensen zijn. Met passies en overspel op het werk, wat de oorzaak bleek van het laatste keukenconflict.

Maar alles went, meent Verwoerd. Het went dat het 18-jarige keukenmeisje haar shift onderbreekt om haar dochtertje de borst te geven, gebracht door haar zusje van twaalf. Het went dat de internetkabel breekt, omdat hij als waslijn wordt gebruikt. Dat de helft van de keuken niet met de oven wil werken, omdat het ‘een doos vol vuur’ is. Of dat de religieuze keukendame nimmer naar zijn kantoortje zal komen, omdat ze vanwege geloofsovertuiging weigert een trap te beklimmen.

In zijn vrije tijd speelt hij poker met zijn vrienden of drinkt hij een biertje in zijn eigen bar. Op zondag voetbalt hij in het plaatselijke elftal. Verder werkt hij hard, maakt soms 14-urige werkdagen, al verdient hij daar maar weinig mee. ‘Je wordt door de bar geleefd, dagen vliegen voorbij’, zegt hij. ‘Maar ik loop lekker op mijn blote voeten en ik woon in een prachtig paradijsje waar het altijd mooi weer is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden