Werk van Carel Willink gaat naar kasteel Huize Ruurlo

AMSTERDAM - De magisch-realistische schilder Carel Willink (1900-1983) krijgt een eigen museum. Het kasteel Huize Ruurlo zal een aan Willink gewijde dependance worden van het nieuwe Museum voor Realisme van zakenman Hans Melchers. Ongeveer vijftig werken van Willink zullen in het kasteel worden tentoongesteld.


Het werk van Willink zal in wisselende exposities te zien zijn in het Achterhoekse Ruurlo. Ook in de hoofdvestiging van het museum in het Gelderse Gorssel zal de kunst van Willink te zien zijn. Het museum in Gorssel wordt naar verwachting in 2015 geopend, na een verbouwing van het voormalige gemeentehuis dat als locatie dient. Ook het kasteel in Ruurlo zal eerst worden verbouwd. Omdat die verbouwing naar verwachting minder tijd in beslag zal nemen dan de verbouwing in Gorssel, bestaat de mogelijkheid dat de dependance eerder dan de hoofdvestiging open zal zijn.


Afgelopen jaar kocht Melchers een groot deel van de kunstcollectie van de failliete zakenman Dirk Scheringa. Onder de bijna duizend werken, die voornamelijk afkomstig zijn van Nederlandse kunstenaars, zaten zo'n veertig tot vijftig tekeningen en enkele tientallen schilderijen van Willink. Na de aankoop van de collectie, kocht Melchers een kasteel in Ruurlo. Daar wilde de zakenman in eerste instantie zijn nieuwe collectie tentoonstellen.


Toen de locatie echter te klein bleek voor de gehele collectie, probeerde Melchers de naburige Oranjerie te kopen. De onderhandelingen over de aankoop van de huidige trouw- en feestlocatie liepen echter stuk. Het nieuwe Museum voor Realisme verhuisde daardoor naar Gorssel, waar het voormalige gemeentehuis vrij kwam. Het kasteel in Ruurlo zal nu worden gebruikt als dependance. Het koetshuis van het kasteel zal als depot voor het museum worden gebruikt.


De 73-jarige Melchers was jarenlang eigenaar van het chemiebedrijf Melchemie, tot hij dat bedrijf in 2002 verkocht. Volgens het Amerikaanse Forbes heeft hij een vermogen van 1,1 miljard euro, waarmee hij de op drie na rijkste Nederlander is. Voor hij zijn grote kunstaankopen deed uit de collectie van Scheringa stond de zakenman bekend als een liefhebber van het kaartspel bridge, maar niet als een groot kunstverzamelaar. Hij liet ten tijde van zijn aankoop weten vooral de wens te hebben de kunst te willen behouden voor Nederland.


Zijn Museum voor Nederlands Realisme in Gorssel opent naar verwachting in mei 2015. Architect Hans van Heeswijk ontwierp in opdracht van de Melchers een modern gebouwe met veel glas, waarbij het voorste, monumentale deel (het voormalige gemeentehuis uit 1914) behouden blijft. De achterzijde bevindt zich in een parkachtige omgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden