Werk kort

HET TEKORT aan financiële professionals zoals accountants en controllers is het gevolg van het ‘grijzemuizenimago’ dat is verbonden aan deze banen....

De 267 respondenten denken dat hun beroep niet ‘sexy’ is. Dat is in hun ogen de belangrijkste oorzaak van het tekort aan nieuwe mensen in hun vak. Andere oorzaken voor het gebrek aan aanwas zijn de vergrijzing en de kloof tussen opleiding en praktijk, zo vermoeden de ondervraagden.

Driekwart van de ondervraagden zegt dat er een tekort is aan financiële professionals. ‘Het vak aantrekkelijker maken’ noemt 60 procent van de beroepsgroep als belangrijkste maatregel om meer mensen er warm voor te maken. Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat bedrijven zich als geheel beter moeten presenteren, met bijvoorbeeld interne opleidingen.

PABO’S en lerarenopleidingen moeten scholen die geen allochtone stagiairs willen, kunnen melden bij een landelijk meldpunt. Daarvoor pleitte donderdag het PvdA-Tweede-Kamerlid John Leerdam, die de afgelopen maanden campagne voerde voor meer allochtone leraren.

Leerdam zei dat het openbaar onderwijs in Rotterdam al een meldpunt wil instellen. Dat allochtone pabo-studenten moeilijker een stageplaats vinden, is er in zijn ogen debet aan dat zij het slechter doen op de pabo. De laatste jaren haalt slechts 40 procent van de allochtone pabo-studenten binnen vijf jaar een diploma en bijna 60 procent haakt binnen drie jaar voortijdig af, blijkt uit cijfers van de HBO-raad.

Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO), waarin onderwijswerkgevers- en werknemers zitten, zette Leerdam in als breekijzer voor aankomende leraren met een dubbele culturele achtergrond, zoals hijzelf allochtonen liever noemt.

STAATSSECRETARIS Clémence Ross van Volksgezondheid heeft woensdag de aftrap gegeven voor een imago-campagne onder verplegers en verzorgers. Ze moeten weer leren trots te zijn op hun beroep, en durven uitdragen dat ze een geweldig vak hebben. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde eind 2004 dat in vier van de vijf Nederlandse verpleeghuizen de zorg voor de bewoners onder de maat was. Daarna moesten de duizenden verzorgers en verplegers zich op verjaardagsfeestjes verantwoorden. Die slechte kwaliteit lag echter niet aan het verplegend personeel, maar aan de managementcultuur en de organisatie van de tehuizen. De staatssecretaris stelde acht ton beschikbaar voor de campagne Trots op Zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden