Werk Elsschot geplunderd

Na 224 bladzijden heeft niet een in België opererende nazi-bende de grootste misdaad begaan, maar schrijver Piet Teigeler. Met Het dwaalspoor vergrijpt de Antwerpenaar zich zonder scrupules aan de inmiddels klassieke werken van zijn stadgenoot Willem Elsschot....

Frans van Schoonderwalt

Van Lijmen, Het been, Kaas, Het dwaallicht en nog een paar boeken neemt hij Frans Laarmans over, die hij tot directeur van Het Wereldtijdschrift benoemt. Laarmans heeft inmiddels zes kinderen, van wie er eentje, een dochter, een ongelukkig huwelijk in Polen doormaakt - een gegeven dat uit Tsjip afkomstig is en daadwerkelijk Adèle, een van Elsschots kinderen, overkwam. Een tweede hoofdpersoon is Karel De Keizer - we kennen hem uit Elsschots De ontgoocheling als zoon van een sigarenfabrikant, die voorzitter was van de Lustige Whistspelers. Bij Teigeler wordt Kareltje de rechterhand van Laarmans.

Misdaadauteur Teigeler gaat in Het dwaalspoor door waar Elsschot in Het dwaallicht stopte. Ging Frans Laarmans inderdaad naar huis nadat hij vergeefs met drie Afghaanse zeelui ('rijstkakkers') naar zakkennaaister Maria Van Dam had gezocht? Ja, zei Elsschot, nee, zegt Teigeler.

Nee, want beneveld door de alcohol doet hij nog een hernieuwde poging om in de Lange Ridderstraat Maria Van Dam te vinden. En hij vindt haar, vermoord, met een Afghaans ceremoniewapen. De daders liggen voor de hand. Korte tijd later duiken ze op, uit het water van de Schelde, met een kogel in hun rug.

Het verhaal speelt zich af in 1938 en WO II nadert met rasse schreden. Reden waarom Teigeler Het dwaalspoor volstopt met spionage en contra-spionage en met zoveel kriskras door elkaar lopende figuren - onder wie heel even filmster Hedy Lamarr - dat het de lezer regelmatig duizelt. Hij nam personen en situaties van Willem Elsschot over. Jammer dat hij niet liever diens heldere vertelstijl overnam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden