Werk door moskee bespaart samenleving 150 miljoen

Stichting Oikos onderzoekt invloed van sociaal netwerk islamitische gebedshuizen...

AMSTERDAM De activiteiten van moskeeën in Nederland besparen de samenleving jaarlijks ruim 150 miljoen euro.

De meeste van de 475 moskeeën verrichten werkzaamheden die anders door overheidsinstellingen uitgevoerd zouden moeten worden. Zo houden moskeeën zich bezig met sociale zorg, Nederlandse les, huiswerkbegeleiding, en ontwikkelingssamenwerking.

Die conclusie trekken onderzoekers van de oecumenische stichting Oikos, die zich sterk maakt voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Het onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd, is in zestien moskeeën verricht. Zij leverden gezamenlijk een besparing op van 5,2 miljoen.

Hier staat een investering van de overheid tegenover van bijna 200 duizend euro via gesubsidieerde (ID-) banen in de onderzochte moskeeën. Doorberekend naar alle gebedshuizen in Nederland komt dit neer op ruim 150 miljoen euro, oftewel 2.600 fulltime banen die ‘100 procent maatschappelijk rendement genereren’.

Moskeeën blijken volgens het rapport ‘concentratiepunten van activiteiten en van sociale netwerken’ te zijn. Ook religieuze activiteiten, zoals samen bidden en Koranlessen, renderen omdat het de sociale cohesie bevordert. Anders ‘zou een gemeente waarschijnlijk een buurthuis beschikbaar stellen’.

Het rapport merkt op dat met de islamlessen waarden en normen worden overgedragen, ‘die ook buiten de moskee van invloed zijn’. De vraag of dit kan botsen met westerse en seculiere verworvenheden, wordt niet beantwoordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden