Update

Werk aan reactor 3 hervat, Tokio hamstert water

TOKIO - Het werk aan reactor 3 in de Japanse kerncentrale Fukushima I is vandaag hervat. Een dag eerder werden werknemers en brandweermensen geëvacueerd toen er door nog onbekende oorzaak zwarte rook uit de reactor opsteeg. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo.

ANP / AFP / Reuters
Beeld van de deels ontplofte reactorgebouwen. Beeld afp
Beeld van de deels ontplofte reactorgebouwen.Beeld afp

Volgens het energiebedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale, werd er geen verhoogde radioactiviteit gemeten na de rook. Er is weer stroom in de controleruimtes van reactor 1 en 3, waardoor het licht het weer doet en zaklantaarns niet meer nodig zijn. Het is nog onduidelijk of de koelsystemen aan de praat kunnen worden gebracht. De reddingswerkers hopen dat ze een pomp kunnen repareren die zoetwater naar binnen pompt zodat reddingswerkers geen zeewater meer hoeven aan te voeren om de reactors te koelen.

Maandag moest reactor 3 ook al worden ontruimd wegens rook. Deze reactor baart de autoriteiten de meeste zorgen, omdat daar de zeer gevaarlijke stoffen plutonium en uranium zijn opgeslagen.

Water
Ondanks waarschuwingen van de Japanse autoriteiten om niet meer gebotteld water te kopen dan gebruikelijk, is er een stormloop ontstaan op mineraalwater in de miljoenenstad Tokio. Dit gebeurde nadat op gisteren bekend werd dat het kraanwater in Tokio zoveel radioactieve deeltjes bevat, dat het voor jonge kinderen niet veilig meer is het te drinken.

Volgens de nieuwste metingen vandaag is het leidingwater in de Japanse hoofdstad inmiddels weer veilig om te drinken voor iedereen. In vijf andere steden geldt de waarschuwing vooralsnog. En metingen in de aan Tokio grenzende prefectuur Saitama gaven sinds donderdag een te hoog radioactief gehalte voor de allerjongsten aan, 120 becquerel per kilo.

Japanse richtlijnen houden 100 becquerel per kilo aan als de maximale hoeveelheid die nog veilig is voor melk voor baby's.

Voorraad

Veel winkels in Tokio zijn inmiddels door hun voorraad heen, berichtte de Japanse televisiezender NHK vandaag. 'Als dit lang gaat duren denk ik dat we ons flinke zorgen moeten maken', aldus een vader van een kind van een jaar oud. De Japanners bestellen nu ook massaal water bij webshops.

Metingen op woensdag toonden water met een radioactiviteit van 210 becquerel per kilo aan. Het gemeentebestuur van Tokio gaat gezinnen met baby's van flessen water voorzien. Ongeveer 80.000 huishoudens krijgen donderdag nog enkele liters water thuisbezorgd.

De autoriteiten hebben bedrijven die mineraalwater op de markt brengen aangespoord hun productie op te voeren.

Foto's van een supermarkt in Tokio. Beeld reuters
Foto's van een supermarkt in Tokio.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden