Weren homo-donor wekt woede Borst

Minister Borst van Volksgezondheid en de bloedbanken hebben ruzie over de toelating van homoseksuele mannen als bloeddonor. De bloedbanken willen voorlopig vasthouden aan de regel dat mannen die weleens seksueel contact hebben gehad met een andere man, uitgesloten worden van het geven van bloed....

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat een onnodig discriminerende praktijk. Twee maanden geleden sloot Borst zich daarbij aan. Bij de minister speelt de vrees mee dat bij een strikte interpretatie van de regel te veel potentiële bloeddonoren voorgoed worden uitgesloten.

Borst wil daarom dat de Stichting Sanquin, die de bloedbanken in Nederland beheert, de nieuwe Europese richtlijn voor bloeddonaties gaat hanteren. Deze richtlijn sluit iedereen uit die riskant seksueel gedrag vertoont en daardoor risico loopt op seksueel overdraagbare aandoeningen als aids. Veilig vrijende homo's kunnen volgens die omschrijving wel bloeddonor zijn.

Gesprekken tussen de minister en de bloedbanken hebben echter nog geen resultaat opgeleverd. Sanquin gaat wel kijken hoe de bloedbanken elders in Europa met het probleem omgaan, liet de stichting dinsdag weten. Eventueel wordt de praktijk alsnog aangepast. 'De veiligheid van het bloed en de harmonisatie in de Europese Unie staan voorop', zei een woordvoerder van Sanquin.

Minister Borst uitte in een gisteren aan Sanquin verstuurde brief vervolgens haar onvrede over die opstelling. Zij wijst de stichting erop dat artsen binnen de Europese omschrijving voldoende ruimte houden om een verantwoorde afweging te maken. Sanquin is echter bang dat de keuringsarts met die omschrijving alle kanten op kan. Dat zou ten koste gaan van de uniformiteit en de kwaliteit die de bloedbanken hanteren.

Meer dan 630 duizend Nederlanders, 6 procent van alle volwassenen, zijn bloeddonor. Ieder jaar houdt één op de tien ermee op, zodat voortdurend nieuwe mensen moeten worden geworven. Volgens een NIPO-enquête die Sanquin liet houden, hoeft dat laatste geen probleem te zijn. Eenderde van de mensen die geen donor zijn, zegt wel bereid te zijn bloed te geven. Dat zijn vooral mensen boven de 35 jaar. Onder jongeren is de animo gering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden