Wereldwijde mars tegen kinderarbeid

Een mars rond de wereld in 136 dagen. Met zo'n 'Global March' gaan kinderen en volwassenen uit ruim negentig landen aandacht vragen voor kinderarbeid, en voor de noodzaak er een eind aan te maken....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De Global March bestaat eigenlijk uit een aantal marsen door de diverse continenten. De Aziatische tocht gaat via Zuidoost-Azië en India naar Pakistan, waar de kinderarbeiders en volwassen sympathisanten het vliegtuig zullen nemen naar Zwitserland. De Amerikaanse mars, die 25 februari begint in Sao Paolo, kronkelt zich een weg naar boven, om te eindigen in Washington. Afrika wordt in twee gedeeltes doorkruist. Door Europa trekken drie karavanen, waarvan er één eind mei Nederland zal aandoen.

'Logistiek is het een gigantische klus', zegt Henriette van Dueren den Hollander. 'De kunst is om alles wat in beweging is gezet, in goede banen te leiden.' Van Dueren den Hollander is namens Novib, die de tocht in Europa organiseert, lid van de internationale stuurgroep van de Global March.

Toen de Indiër Kailash Satyarthi in september 1996 met het plan kwam, 'vonden we het een krankzinnig idee', zegt Van Dueren den Hollander. Inmiddels is het krankzinnig idee werkelijkheid geworden - met dien verstande dat er tussen morgen en 2 juni nog een eindje moet worden geglobetrot. Te voet voor zover mogelijk, per bus of boot voor zover nodig. De Novib-medewerkster schat het totaal aantal kilometers voor de vijf continenten op 80 duizend - twee keer de omtrek van de aarde.

Kailash Satyarthi is de man die vanaf medio jaren tachtig zo'n beetje in zijn eentje bewerkstelligde dat kinderarbeid niet langer wereldwijd werd genegeerd of gebagatelliseerd als zijnde een onvermijdelijk bijverschijnsel van armoede. De acties van zijn organisatie SACCS tegen misstanden in de Indiase tapijtindustrie trokken veel aandacht en vonden elders navolging.

De leus van de Global March is geen simpele kreet als Stop Kinderarbeid (hoewel die twee woorden goed samenvatten waar het de organisatoren om gaat), maar een meer genuanceerd 'mandaat', volgens welk alle kinderen recht hebben op onderwijs en op 'het recht om vrij te zijn van economische uitbuiting, en van elke vorm van werk die schadelijk is voor de fysieke, mentale (...) en sociale ontwikkeling'.

De omschrijving laat ruimte voor een wetgeving die minder streng is dan die in een land als Nederland. De organisatoren van de mars beseffen, zegt Van Dueren den Hollander, dat in de arme landen het fenomeen kinderarbeid niet van de ene dag op de andere kan worden afgeschaft.

'Maar over het einddoel zijn we het eens: alle kinderarbeid moet uiteindelijk stoppen. Maar er zijn verschillende wegen om dat te bereiken. Daar is discussie over mogelijk. De meest uitbuitende vormen moeten het eerst worden aangepakt. En er zal een overgangsfase zijn waarin kinderen én werken én naar school gaan.'

Met dat uitgangspunt zullen leden van de stuurgroep ook de voorstellen bekijken die de ILO in Genève gaat bespreken. De conclusies moeten op de ILO-vergadering van juni 1999 uitmonden in een nieuw internationaal verdrag tegen kinderarbeid. De stuurgroep hoopt, gesteund door de publiciteit van de Global March, de besluitvorming te kunnen beïnvloeden.

De aandacht voor de mars zal waarschijnlijk groeien naarmate de stoet Genève nadert. Een publicitair steuntje zullen de lopers krijgen van de popster David Bowie, die heeft toegezegd een door hem gemaakt Global March-lied op te nemen.

Verder worden onderweg lokale organisaties ingeschakeld voor activiteiten per land. De beschikbaarheid van goede lokale ngo's bepaalde volgens Van Dueren den Hollander door welke landen het traject loopt. Iran, Turkije en heel Oost-Europa ontbreken om die reden. Daar waren, zegt ze, geen lokale organisaties te vinden die in staat waren op verantwoorde wijze de stoet jongeren te ontvangen.

Ook het aantal deelnemers zal variëren. In elk land zullen groepen lopers zich aansluiten, om af te haken bij de grens. De Global March is deels een estafette. Per continent legt slechts een kleine groep 'core-marchers' de hele route af. De organisatoren denken dat op 2 juni in Genève honderd tot honderdvijftig jonge helden aankomen die hun hele werelddeel hebben doorkruist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden