NieuwsArrestatie Navalny

Wereldwijde kritiek op arrestatie Navalny: ‘Hij moet onmiddellijk vrijgelaten worden’

Wereldwijd is forse kritiek geuit op de arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Jake Sullivan, de Nationaleveiligheidsadviseur van president-elect Joe Biden, zei zondag dat Navalny ‘onmiddellijk vrijgelaten’ moet worden. Ook andere landen roepen op tot zijn vrijlating.

Redactie
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt bij aankomst direct gearresteerd. Beeld EPA
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt bij aankomst direct gearresteerd.Beeld EPA

Navalny werd direct na terugkeer in Rusland, na een verblijf van vijf maanden in Duitsland wegens een vergiftiging, gearresteerd. Na zijn aanhouding op het vliegveld in Moskou is hij overgebracht naar een nabijgelegen politiebureau. Ivan Zhdanov, een bondgenoot van Navalny, heeft dat op Twitter laten weten.

Veel landen veroordeelden de arrestatie. ‘We constateren met grote bezorgdheid dat zijn detentie de laatste is in een reeks pogingen om Navalny en andere oppositieleden en onafhankelijke opiniemakers die kritiek hebben op de Russische autoriteiten het zwijgen op te leggen’, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. ‘De daders van de schandalige aanval op zijn leven moeten ter verantwoording worden geroepen’, vindt Jake Sullivan.

Ook Canada verzoekt om zijn vrijlating. ‘Het is onaanvaardbaar en we blijven uitleg eisen over zijn vergiftiging', aldus de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Marc Garneau.

Grote bezorgdheid

Frankrijk zegt ‘met grote bezorgdheid kennis te hebben genomen van de arrestatie’, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We volgen, samen met de Europese partners, zijn situatie met de grootste waakzaamheid en roepen op tot zijn onmiddellijke vrijlating.’

Italië sluit zich daarbij aan. ‘De arrestatie is een zeer serieuze kwestie, die ons zorgen baart. We vragen om onmiddellijke vrijlating. En we verwachten dat zijn rechten gerespecteerd worden’, twitterde Luigi Di Maio, minister van Buitenlandse Zaken.

Ook de Europees president Charles Michel en buitenlandchef Josep Borrell uitten al kritiek op de aanhouding, evenals de EU-lidstaten Litouwen, Letland en Estland. Die laatste drie willen dat Europa maatregelen neemt tegen Moskou.

De directeur van Amnesty International in Rusland noemt de arrestatie ‘nog meer bewijs’ dat Rusland hem het zwijgen probeert op te leggen. ‘Zijn detentie geeft enkel de noodzaak aan om zijn beweringen te onderzoeken dat hij werd vergiftigd door (Russische) agenten die handelden op bevel van de hoogste kringen’, aldus Natalia Zviagina.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden