Nieuws

Wereldwijde honger neemt door gewapende conflicten en corona flink toe

Het aantal mensen dat kampt met acute honger is in 2020 sterk toegenomen tot 155 miljoen mensen in 55 landen. De combinatie van gewapende conflicten met de economische effecten van de coronapandemie zorgt voor de grootste toename in vijf jaar van het aantal mensen dat groot gevaar loopt te verhongeren.

Marije Vlaskamp
Door gewapende conflicten zoals in Jemen lijden wereldwijd 99 miljoen mensen honger. Beeld EPA
Door gewapende conflicten zoals in Jemen lijden wereldwijd 99 miljoen mensen honger.Beeld EPA

Dat meldt het Global Network Against Food Crises in een woensdag verschenen rapport. Deze internationale coalitie van organisaties van de Europese Unie en de Verenigde Naties brengt sinds 2017 de honger in de wereld in kaart.

Acute honger betekent direct levensgevaar door het onvermogen genoeg voedsel te consumeren, of onmiddellijk levensgevaar omdat iemand door voedselgebrek niet in staat is in zijn levensonderhoud te voorzien. Dit in tegenstelling tot chronische honger, waarbij mensen gedurende langere tijd niet genoeg voedsel hebben om een normaal leven te leiden, maar niet direct dreigen te sterven van de honger.

Hongersnoden

Met een toename van het aantal mensen met acute honger van twintig miljoen ten opzichte van 2019 dreigen een aantal langer bestaande ernstige voedselcrises in 2021 uit te monden tot regelrechte hongersnoden. Om te voorkomen dat miljoenen mensen verhongeren heeft het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties dit jaar vijf miljard dollar aan extra geld voor dringende voedselhulp nodig. Die hulp zal vooral nodig zijn op het Afrikaans continent, waar het grootste aantal landen in nood is. In Burkina Faso en Zuid-Soedan dreigen regelrechte hongersnoden en ook in Jemen is de situatie ‘grimmig’, aldus de coalitie.

Sinds 2017 stijgt het aantal mensen met honger. Economische crises door covid-19 verdrongen in 2020 extreem weer als gevolg van klimaatverandering als belangrijkste oorzaak van het toenemend aantal mensen dat aan het randje van de hongerdood staat.

Sprinkhanenplaag

Klimaatverandering leidde in 2020 tot honger bij 15,7 miljoen mensen in 15 landen. De uitzonderlijke hevige sprinkhanenplaag die van juni 2019 tot februari 2020 Oost-Afrikaanse landen teisterde en aanzienlijke schade toebracht aan de oogst, werd verergerd door extreem weer in de vorm van cyclonen. Het natte weer hielp de eitjes van de sprinkhanen beter uitkomen, waardoor zwermen zo groot als de oppervlakte van het land Luxemburg ontstonden.

De grootste boosdoener is onveranderd: dat is gewapend conflict, waardoor 99,1 miljoen mensen in 23 landen honger lijden. Direct daarna komt acute honger door economische crisis door covid-19, die 40,5 miljoen mensen in 17 landen treft. Reeds bestaande voedselcrises in Haïti, Zimbabwe en Sudan werden vele malen erger door toegenomen werkloosheid, inkomensverlies en andere economische effecten van covid-19.

Onder invloed van de pandemie neemt een bestaande voedselcrisis razendsnel rampzalige vormen aan, omdat maatregelen om het virus te bestrijden ontregelend werken op het produceren en vervoeren van vers, voedzaam en gezond eten. Daardoor zijn miljoenen mensen vorig jaar noodgedwongen overgeschakeld op maaltijden met minder voedingswaarde, als ze zich al voedsel kunnen veroorloven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden