Cijfers bij het nieuwsCoronavirus

Wereldwijde besmettingsrecords, vaccinatiekloof blijft groot

De cijfers bij het nieuws van vrijdag: nooit eerder werden wereldwijd zoveel besmettingen gemeld, maar het aantal overledenen is vooralsnog veel lager dan tijdens eerdere grote uitbraken.

Serena Frijters
In Jeruzalem wordt een kind getest op corona, 11 januari 2022. Beeld Menahem Kahana / AFP
In Jeruzalem wordt een kind getest op corona, 11 januari 2022.Beeld Menahem Kahana / AFP

Wereldwijd ruim 22 miljoen besmettingen gemeld in een week, sterftecijfers redelijk stabiel

De omikronvariant van het coronavirus leidt wereldwijd tot ongekend hoge besmettingscijfers, in totaal zijn de afgelopen week ruim 22 miljoen coronabesmettingen gemeld. In eerdere golven kwam de piek nooit hoger dan 6 miljoen positieve testen per week. Europa en Noord-Amerika zagen het aantal meldingen al langer stijgen, en sinds een week lopen ook in Azië en Zuid-Amerika de cijfers snel op. Het aantal meldingen in Afrika blijft stabiel laag. Oceanië zag een enorme toename van het aantal meldingen, maar de omikrongolf lijkt ook daar snel weg te ebben. De sterftecijfers blijven wel redelijk stabiel, gezondheidsautoriteiten van alle landen samen rapporteerden vorige week ongeveer vijftigduizend sterfgevallen. Rond de vorige jaarwisseling was dit ruim het dubbele. Ook in Nederland wordt het ene na het andere besmettingsrecord gebroken. Op vrijdag meldde het RIVM bijna 58 duizend besmettingen, het werkelijk aantal positieve testen ligt nog hoger. Door de grote drukte kunnen niet alle resultaten verwerkt worden.

Vaccinatiekloof blijft groot, vaccinatiegraad in lage-inkomenslanden minder dan 5 procent

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft als doel gesteld dat medio 2022 overal 70 procent van de bevolking is gevaccineerd. De statistiekwebsite Our World in Data berekende dat dit doel met het huidige priktempo in ruim honderd landen niet gehaald gaat worden. De landen met een middenhoog tot hoog inkomen volgens een indeling van de Wereldbank zijn de 70 procent voorbij. In de landen met een laag middeninkomen, zoals Bolivia en Indonesië, ligt het percentage volledig gevaccineerden rond de 40 procent. In de landen met de laagste inkomens, waaronder Burkino Faso en Oeganda, kreeg gemiddeld minder dan 5 procent een coronavaccin, in Burundi en Congo-Kinshasa zelfs minder dan een half procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden