Cijfers bij het nieuws

Wereldwijd wordt minder geprikt; Zwitserland en Oostenrijk blijven achter in aanloop naar het wintersportseizoen

De belangrijkste coronacijfers van maandag: Bijna de helft van de wereldburgers is minstens één keer gevaccineerd tegen covid-19, en het wereldwijde priktempo neemt gestaag af. In Zwitserland en Oostenrijk blijft de vaccinatiegraad achter ten opzichte van buurlanden.

Semina Ajrovic
Afstand houden gebeurt ook hier in de skilift in Oostenrijk.  Beeld Reuters
Afstand houden gebeurt ook hier in de skilift in Oostenrijk.Beeld Reuters

Wintersportseizoen op komst, vaccinatiegraad Zwitserland en Oostenrijk blijft achter

In Zwitserland en Oostenrijk blijft de opkomst voor de eerste coronaprik relatief laag vergeleken met andere grote Europese landen. Beide Alpenlanden hebben 64 procent van de totale bevolking, inclusief kinderen, een eerste dosis vaccin toegediend. Dit is aanzienlijk lager dan de 75 procent van bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk en Italië. Het Zwitserse priktempo stokte al vroeg in de vaccinatiecampagne, door de invoering van een coronapas eind augustus werd de vaccinatiegraad daarna toch ietwat opgekrikt. Een vaccinatieplicht onder bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel zoals in Frankrijk en Italië bleef echter uit.

Het verschil in vaccinatiegraad kan relevant worden voor het komende wintersportseizoen. Skivakanties speelden een grote rol bij de uitbraak van de pandemie in maart 2020, toen nietsvermoedende vakantiegangers het virus mee naar huis brachten. Vaccinatie leidt tot een kleinere kans op besmetting en overdracht. De besmettingscijfers van Zwitserland en Oostenrijk zijn nog niet opvallend hoger dan bij de buurlanden. In Nederland stijgen de besmettingscijfers deze week met 43 procent.

Bijna een op de twee wereldburgers kreeg minstens één coronaprik

Het wereldwijde vaccinatietempo daalt gestaag sinds september. In de voorbije week werden dagelijks zo’n 24 miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus, flink minder dan de gemiddeld 40 miljoen per dag in augustus. Het hoge priktempo van de afgelopen maanden werd sterk aangewakkerd door China en in iets mindere mate ook India. China heeft in totaal 2,2 miljard prikken toegediend, zeker 73 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. In India kreeg 19 procent van de bevolking twee prikken. In totaal zijn nu zeker 6,5 miljard prikken gezet in de strijd tegen het virus. Zo’n 47 procent van de mensen wereldwijd heeft minstens één dosis coronavaccin toegediend gekregen, 35 procent is volledig gevaccineerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden