CIJFERS BIJ HET NIEUWS

Wereldwijd minder sterfte, gunstige cijfers VS

Wereldwijd wordt minder sterfte gemeld, maar in delen van Afrika en het Midden-Oosten neemt de coronasterfte juist weer toe.

Semina Ajrovic en Serena Frijters
Grafdelvers in beschermende pakken aan het werk op de begraafplaats Alto de São João in Lissabon. Beeld AFP
Grafdelvers in beschermende pakken aan het werk op de begraafplaats Alto de São João in Lissabon.Beeld AFP

Wereldwijd wordt steeds minder coronasterfte gemeld, inmiddels is de sterfte ongeveer op het niveau van eind november. Daarna sloeg de tweede golf in veel Europese landen toe, en zag ook Noord-Amerika de sterftecijfers snel oplopen. De afgelopen week zijn in totaal 70 duizend sterfgevallen gemeld, eind januari was dit nog zo’n 100 duizend per week. Bijna 2,5 miljoen mensen stierven inmiddels aan een bevestigde corona-infectie. De werkelijke sterfte is hoger omdat lang niet iedereen getest wordt.

In een aantal Afrikaanse landen neemt de sterfte juist weer toe. Onder andere Zuid-Soedan, Kameroen, Ethiopië en Gambia melden de afgelopen weken veel meer sterfgevallen vanwege corona. Nog steeds is de totale sterfte in Afrika beduidend lager dan in Europa en Noord-Amerika. Ook het Arabisch schiereiland laat een ander beeld zien dan de mondiale trend. Qatar, Koeweit en Bahrein zagen de afgelopen twee weken meer dan twee keer zoveel sterfte als in de veertien dagen daarvoor.

Gunstige cijfers in de VS, minder zieken, besmettingen en sterfte

De ziekenhuisbezetting vanwege corona in de Verenigde Staten daalt snel, van 132 duizend patiënten begin januari naar 62 duizend nu. Dit is nog steeds vrij veel, omgerekend naar inwonertal bijna twee keer zoveel als het aantal ziekenhuispatiënten in Nederland. Net als in de eerste golf is in New York het aantal zieken groot, in de ziekenhuizen liggen relatief ruim anderhalf keer zoveel patiënten als het landelijk gemiddelde. Het aantal gemelde besmettingen en de sterftecijfers dalen ook snel in de VS. Deze week zijn 50 duizend besmettingen gemeld, 150 per 100 duizend inwoners. In januari was dit ruim drie keer zo veel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden