Wereldwijd marsen tegen oorlog in Irak

Tienduizenden mensen in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Amerika hebben zaterdag tegen een mogelijke aanval op Irak gedemonstreerd...

Bijna 5000 demonstreerden in Tokio. In de Syrische hoofdstad Damascus scandeerden meer dan 15.000 mensen leuzen tegen de Verenigde Staten, de grootste voorstander van militair ingrijpen.

Ook in de Verenigde Staten zelf gingen duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een militaire aanval op Irak. In Washington verzamelden zich ondanks een bijtende kou tienduizenden betogers bij het parlementsgebouw, het Capitool.

Tot de manifestatie was opgeroepen door de organisatie ANSWER (Act Now To Stop War & End Racism) en een coalitie van studenten- en kerkorganisaties en vakbonden. ANSWER riep op tot weerstand tegen de 'koloniale oorlogsplannen' van de regering-Bush. Een vakbondsleider uit New York beschuldigde de Amerikaanse president ervan het verdriet van de Amerikanen over de aanslagen van 11 september uit te buiten om een oorlogskoers te kunnen varen.

Voor de ambassade van de Verenigde Staten in Moskou zwaaiden enkele honderden communisten met rode vlaggen en portretten van Lenin in een steunbetuiging aan Irak. In de Pakistaanse stad Rawalpindi vormden schoolkinderen en vrouwen een menselijke keten.

Wenen was met een stille mars in de nacht van vrijdag op zaterdag de eerste Europese stad dit weekeinde met een vredesbetoging. De optocht eindigde voor de ambassade van de VS, waar de demonstranten een Amerikaanse vlag verbrandden.

In Parijs en andere Franse steden gingen enkele duizenden mensen de straat op om tegen een oorlog te ageren. Ook in de Zweedse hoofdstad Göteborg en in Duitse steden als Rostock en Tübingen deden duizenden mensen mee aan een protestmars.

Door Britse en Ierse steden trokken tienduizenden betogers bij kaarslicht in een zwijgend protest tegen een oorlog. In Zuidwest-Ierland protesteerden 2000 personen tegen het besluit van de regering om een vliegveld open te stellen voor Amerikaanse toestellen op weg naar de Golfregio. Duizenden Italiaanse anti-globalisten begaven zich naar de haven van Napels. Voor zondag staan betogingen in Spanje en België op het programma.

In Nederland heeft de politie zaterdagmiddag tachtig tot negentig actievoerders gearresteerd die de vliegbasis Volkel waren binnengedrongen, nadat ze met tangen gaten in de omheining hadden gemaakt. De actievoerders wilden inspecteren of op de basis Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. De actiegroep is van mening dat de Verenigde Staten, in navolging van Irak, duidelijkheid moeten verschaffen over hun massavernietigingswapens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden