NieuwsBesmettingen coronavirus

Wereldwijd bijna 6.000 besmettingen coronavirus, reisadvies voor China aangescherpt

Het coronavirus grijpt sneller om zich heen dan gedacht. Het dodental in China is woensdag opgelopen tot 132. Wereldwijd zijn nu 6.000 besmettingen geteld. Het virus blijkt al besmettelijk tijdens de incubatietijd.

Een lange rij in een drogist in Hongkong om onder andere gezichtsmaskers aan te schaffen. Beeld EPA
Een lange rij in een drogist in Hongkong om onder andere gezichtsmaskers aan te schaffen.Beeld EPA

China neemt steeds drastischer maatregelen om de epidemie te stoppen. Wuhan, waar het virus is ontstaan, is al vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Ook in zestien omliggende steden is het vervoer aan banden gelegd, wat zo’n 50 miljoen burgers treft. Groepsreizen binnen en buiten China zijn verboden, evenals de verkoop van wilde dieren zoals slangen, pauwen en krokodillen – men vermoedt dat het virus via de consumptie van dergelijke dieren is overgebracht.

Ook in Nederland werden de afgelopen week twee mensen met griepachtige verschijnselen getest op het nieuwe virus. Dat meldt een bron bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die anoniem wil blijven. De twee, die onafhankelijk van elkaar recentelijk in Wuhan waren geweest, bleken niet besmet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangescherpt. Waar eerder een reisbeperking gold voor Hubei, de provincie waarin Wuhan ligt, waarschuwt het ministerie nu voor veiligheidsrisico’s in het hele land.

Nederlandse ziekenhuizen kunnen ruim tweehonderd patiënten in strikte isolatie verplegen, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. De helft van de ziekenhuizen heeft inmiddels laten weten hoeveel intensive care-bedden in speciaal daarvoor bestemde kamers ze kunnen bieden.

null Beeld

Europa

De enige Europese landen waar het virus vooralsnog is opgedoken, zijn Duitsland en Frankrijk. In Frankrijk zijn drie gevallen bekend. De Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn zegt dat Frankrijk als eerste land een betrouwbare bloedproef heeft ontwikkeld waarmee het virus kan worden aangetoond. Frankrijk verwacht dat het aantal besmette Fransen nog toeneemt.

De VS stuurt een vliegtuig om personeel te evacueren van het Amerikaanse consulaat in de stad. Via de EU worden twee vliegtuigen geregeld om EU-burgers vanuit de regio Wuhan naar Europa te repatriëren. Brussel is al in contact met verschillende lidstaten om af te stemmen hoeveel landgenoten terug naar huis willen.

In Duitsland werd maandag een eerste besmetting vastgesteld. De patiënt zou volgens de Task Force Infectieziekten in Beieren in goede toestand verkeren. Volgens het Beierse ministerie van Gezondheid is het risico zeer gering voor de bevolking in Beieren om eveneens geïnfecteerd te raken, zo laat een woordvoerder van het ministerie weten. Woensdag kwamen er in Duitsland drie infecties bij.

In Hongkong, waar het virus zaterdag is opgedoken, zijn de verbindingen met het Chinese vasteland beperkt en zijn openbare evenementen in verband met het Chinees Nieuwjaar aan banden gelegd. Ook werden twee grote pretparken gesloten. Hongkong en Beijing hebben aangekondigd scholen, universiteiten en kinderopvangcentra ook na aankomende vakantieweek – vanwege de Nieuwjaarsviering – gesloten te houden. De virusuitbraak overschaduwt volledig het Nieuwjaarsfeest, dat normaliter groots wordt gevierd en miljoenen mensen op de been brengt om familie te bezoeken.

Noodhospitaal

Dit weekeinde zijn ook de eerste gevallen opgedoken in Canada, Australië en Maleisië. Eerder al was de ziekte vastgesteld in Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Nepal en de Verenigde Staten. Op steeds meer luchthavens wereldwijd worden passagiers uit China gecontroleerd op verschijnselen.

China meldde zaterdag een tweede noodhospitaal te willen bouwen in Wuhan, dat is veranderd in een spookstad. Ketens als Starbucks en McDonald’s hebben hun filialen in de provincie Hubei gesloten.

De Chinese minister van de Nationale Gezondheidscommissie Ma Xiaowei zei tegen verslaggevers dat de kennis over het virus nog beperkt is. Volgens Ma ligt de incubatietijd tussen de 1 en 14 dagen en is het virus al besmettelijk gedurende deze incubatietijd. Dit was niet het geval met Sars, het virus dat in 2002 en 2003 wereldwijd bijna achthonderd dodelijke slachtoffers maakte. Volgens Ma vergroot dit de kans dat het virus zich verder verspreidt.

‘Ik ben besmet, maar er zijn geen bedden meer’
In een paar dagen tijd is de epidemie van het coronavirus flink uitgebreid in Wuhan. De stad is op slot gegaan en wie erbinnen ziek wordt, krijgt lang niet altijd de nodige zorg. In de ziekenhuizen is een tekort aan mensen en middelen. Het coronavirus is een beproeving voor arts en patiënt in Wuhan.

Sterven in Wuhan de mensen op straat? Feit en fabel over het nieuwe coronavirus
In China zouden de mensen omvallen op straat en de doden in de ziekenhuizen in de gangen liggen. Op sociale media (en daarbuiten) gonst het van de hele en halve waarheden over het nieuwe coronavirus. Wat weten we echt? Vijf uitspraken tegen het licht.

Coronavirus verspreidt zich snel: dit weten we tot nu toe
Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe killer? En kunnen we nog wel op reis naar China? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden