Wereldwijd 5,1 miljoen meer werklozen in 2013

Wereldwijd zal het aantal werklozen in 2013 met 5,1 miljoen mensen stijgen en uitkomen op zo'n 202 miljoen. Dat verwacht de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de Verenigde Naties.

Redactie
Werkzoekenden vorige week bij een banenbeurs in New York. Beeld getty
Werkzoekenden vorige week bij een banenbeurs in New York.Beeld getty

Meer dan vijf jaar na het uitbreken van de financiële crisis blijft de werkloosheid stijgen door het gebrek aan economische groei, meldt de organisatie in haar jaarlijkse werkloosheidsrapport. Afgelopen jaar kwamen er zo'n 4 miljoen werklozen bij. Een kwart van hen woont in ontwikkelde economieën, zoals de Verenigde Staten en de eurolanden.

Eurozone
In 2013 zal de crisis in de eurozone nog steeds de grootste bedreiging voor de wereldwijde ontwikkeling van de werkgelegenheid zijn, aldus de IAO. 'Onzekerheid over de economische ontwikkeling en het gebrek aan politieke tegenmaatregelen zorgen voor minder vraag, minder investeringen en minder nieuw personeel', aldus Guy Ruyder, voorzitter van de arbeidsorganisatie. 'De aanwas van nieuwe banen neemt af en de duur van de werkloosheid neemt toe.'

Volgens Ruyder zouden eurolanden hun beleid beter op elkaar moeten afstemmen om de groei van onzekerheid tegen te gaan. Europa wacht 'de dringende taak om de motoren te herstarten voor economische groei'. Met name probleemlanden als Griekenland moeten nu snel en hard aan de slag met economische hervormingen, vindt de organisatie.

Banenmachine
Banken moeten zich weer gaan richten op hun belangrijkste taak: het verstrekken van leningen voor investeringen, met name aan kleine bedrijven. De bank kan zo als belangrijkste 'banenmachine' fungeren.

Het jaar 2014 wordt vooralsnog positiever ingeschat: dan komen er 'slechts' 3 miljoen nieuwe werklozen bij, denkt de IAO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden