Wereldverbeteraar van Rio tot Almere

Net terug uit Rio herdenkt Clarence Seedorf inspiratiebron Nelson Mandela. En hij is benoemd tot bestuurslid van stichting Laureus.

ALMERE - Als Clarence Seedorf omringd is door publiek en pers, maakt Pieter-Christiaan van Oranje foto's van het tafereel. Een koning in de sport trekt nu eenmaal meer bekijks dan een echte prins.


'Ik ben een blij man als ik zie dat kinderen sporten en niet in de drugs belanden', zegt Seedorf (36) op het naar hem genoemde speelveld bij zijn oude school in Almere, het Echnaton College. Hij is net terug uit Rio de Janeiro, waar hij de Braziliaanse competitie met Botafogo als vierde afsloot.


Seedorf schat het temperatuurverschil tussen Rio en Almere op een graad of 40. In nette kleding, met blauwe stropdas, is hij in de aula ingehuldigd als bestuurslid van de Nederlandse tak van Laureus, een internationale stichting die via de kracht van sport sociale problemen aanpakt. Voorzitter van de Nederlandse tak is prins Pieter-Christiaan.


Buiten, bij de warming-up van een hardloopproject, draagt Seedorf een trainingsjas en een muts. Hij vertelt over zijn missie, 'de wereld ietsje beter maken'. En hij herdenkt Nelson Mandela, voormalig beschermheer van Laureus. Mandela en vader Johan zijn zijn inspiratiebronnen. Seedorf ontmoette Mandela meer dan eens.


'Het waren geen lange gesprekken, maar ik had het voorrecht hem meerdere malen van dichtbij te zien, te voelen. Zijn energie, kracht en liefde waren speciaal. Maar eigenlijk wil ik hem nu laten rusten. Als zijn begrafenis is geweest, blijft er genoeg tijd om over hem te praten. Ik ben dankbaar voor de momenten dat ik met hem heb mogen zijn en nog meer voor het feit dat hij voor altijd een inspiratiebron zal zijn. Hij heeft ook laten zien wat sport kan doen. Ik zeg altijd: iedereen moet proberen te doen wat hij kan. Iedereen kan iets, iedereen heeft zijn rol, zijn verantwoordelijkheid. Wat willen we achterlaten voor onze kinderen?'


Ceremoniemeester Raoul Heertje leidt aan het begin van de middag een indrukwekkende minuut stilte in voor Mandela, de vorige week overleden voormalig president van Zuid-Afrika en ANC-leider: 'Een echte minuut, zes keer de minuut van Blatter', verwijst hij stekelig naar de voorzitter van de FIFA, die het ruim 10 seconden volhield bij de WK-loting. Mandela zei eens: 'Sport heeft de kracht om de wereld te veranderen. Sport is machtiger dan regeringen bij het doorbreken van barrières.' Seedorf: 'Sport zorgt ervoor dat kinderen hun tijd op een waardevolle manier invullen. Soms maakt iemand verkeerde keuzes uit verveling.'


Laureus entameert deze donderdag de zogenoemde Ladies Run, geïnspireerd op de prestaties van voormalig olympisch kampioene Nawal El Moutawakel, winnares van de 400 meter horden tijdens de Spelen van 1984, als moslima een rolmodel voor vrouwensport en nu IOC-lid. Het is de bedoeling dat op 15 juni zoveel mogelijk vrouwen (en mannen) meelopen in Almere, gedurende maximaal 7 kilometer.


Seedorf vraagt ook betrokkenen in het voetbal om verantwoordelijkheid te nemen: journalisten, spelers, de voorzitter van de FIFA. 'Voetbal is de grootste entertainmentindustrie ter wereld. Het raakt zoveel mensen. Ik ben al jaren bezig de voetbalmarkt iets verder te laten kijken dan de neus lang is. Laten we op een bewuste manier omgaan met de kracht van sport. Sport leert ons omgaan met winst en verlies, met emoties, ook als het minder gaat. Allemaal aspecten die je ook in de maatschappij tegenkomt. Door sport kunnen we stress loslaten. Je bent weer helder als je even later bijvoorbeeld voor je lesboeken moet zitten.'


Seedorf, drijvende kracht van de stichting Champions For Children, opende een aantal jaar geleden een sport- en speelplaats bij Echnaton, zijn voormalige school. Honderden kinderen sporten daar elke dag. 'En in de stad zijn nog twee pleintjes geopend. De gemeente is positief.'


Een verslaggever vraagt dan of sport hem emotioneert. Seedorf lacht: 'Het leven emotioneert mij. Ik leef. Ik voel.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden