Wereldtribunaal voor financiën in Den Haag

Amsterdam Nederland krijgt er weer een tribunaal bij. Na de speciale rechtbanken voor Joegoslavië, Sierra Leone, Libanon en Iraanse betalingen aan de VS, komt er ook een tribunaal voor de internationale financiële sector.

Robert Giebels

Het idee voor dit Financiële Tribunaal werd vlak voor de kredietcrisis eind 2007 geopperd in, waar anders, het Haagse Vredespaleis. Probleem was alleen: waar vinden we geld voor zo'n internationale instelling waar financiële partijen een bindende uitspraak kunnen krijgen als ze ruzie hebben met elkaar of met hun klanten?


Het tribunaal zou zich ergens in het Vredespaleis willen nestelen. Het zal vooral zaken aanpakken waarbij het mis is gegaan met derivaten. Dat zijn financiële producten die zijn afgeleid van iets anders, zoals een optie is afgeleid van een aandeel. Ze zijn bedoeld om risico's af te dekken. Maar tijdens de kredietcrisis bleken derivaten te zijn afgeleid van de meest onvoorspelbare zaken. Zelfs van het weer, zoals bleek bij het faillissement van Lehman Brothers, dat voor honderden miljarden dollars derivaten in de markt had gezet. Door de steeds vagere onderliggende waarde, werden derivaten een bron van conflicten.


'Het lijkt erop dat we nu genoeg geld hebben om medio volgend jaar van start te gaan', zegt Frank Zwetsloot. Hij is directeur van het World Legal Forum, een organisatie die de effectiviteit van internationaal recht wil bevorderen. Daar is ook in de financiële wereld dringend behoefte aan, maakt Zwetsloot duidelijk. In een zaak rondom een verzekeraar besloot de rechter in New York anders dan zijn collega in Londen.


Met mondiaal één gezaghebbende instelling waar alle financieel-juridische kennis gebundeld is, komt dat niet meer voor. Veel rechtbanken missen die expertise. Het tribunaal zou moeten komen te beschikken over circa honderd specialisten wereldwijd. Naarmate financiële producten ingewikkelder worden, wordt de noodzaak van zo'n financieel tribunaal groter, stelt Zwetsloot. 'Want weinigen kunnen die innovatieve producten nog doorzien.'


Bovendien krijgen strijdende partijen veel sneller en veel goedkoper een uitspraak. 'Complexiteit plus onvoldoende financiële kennis kan voor eindeloze zaken zorgen', legt Zwetsloot uit. Het internationale tribunaal kan van tevoren een uitspraak binnen drie of zes maanden beloven. 'Bovendien zijn de kosten van het neutrale Den Haag veel lager dan die in New York en Londen. Dat is gunstig voor partijen uit China, Rusland en het Midden-Oosten.'


Het financiële tribunaal kan op warme instemming rekenen van iedereen die in potentie voor dat tribunaal kan verschijnen: de banken, verzekeraars, institutionele beleggers en toezichthouders. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, schetste deze week de contouren van het tribunaal. Uitspraken moeten publiek zijn, maar de financiering moet privaat worden. Na twee jaar moet het tribunaal zichzelf bedruipen van onder meer de uit te delen boetes. 'En daar dan een promillage van', zegt Zwetsloot.


Het Holland Financial Centre (HFC) is blij met de komst van het tribunaal. 'Het draagt bij aan het aanzien van Nederland als financieel centrum', zegt een woordvoerster. Het HFC is opgericht door financiële instellingen en de overheid om Nederland in de top te laten meedraaien van de mondiale financiële centra.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden