Wereldtop zoekt uitweg uit geweld

Alle deelnemers aan de internationale top over het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden benadrukken dat de verwachtingen erg laag liggen....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De spanningen zijn verder opgelopen toen de Libanese Hezbollah gisteren bekendmaakte een Israëlische reserveofficier te hebben gekidnapt. De ontvoering zou ruim een week geleden hebben plaatsgevonden in Zwitserland. De Hezbollah heeft nu vier Israëli's in handen.

De speculaties over Israëlische acties tegen de Hezbollah in Libanon zijn door de ontvoering weer toegenomen. Na de gevangenneming van drie Israëlische soldaten, negen dagen geleden, stelde Israël Libanon en Syrië verantwoordelijk voor hun lot. De oplopende spanning komt op een moment dat wereldleiders juist proberen de gemoederen te kalmeren in de aanloop naar de besprekingen in Sharm el-Sheikh.

Behalve de Israëlische en Palestijnse leiders wonen ook de Amerikaanse president Clinton, president Mubarak van Egypte en de Jordaanse koning Abdallah de top bij. VN-secretaris-generaal Kofi Annan en EU-vertegenwoordiger Solana zijn eveneens van de partij. Ook de Russische president Poetin komt mogelijk naar Egypte.

Deze belangstelling geeft aan hoe groot de internationale bezorgdheid is over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten . President Clinton maakt zich na de aanslag op het Amerikaanse marineschip Cole in Jemen zorgen dat het geweld zich verspreidt. Ook Kofi Annan waarschuwde voor de effecten van de crisis op de rest van de wereld.

Israël en de Palestijnen komen naar de top met radicaal verschillende agenda's. Hoewel er in eerste instantie alleen wordt gesproken over het stoppen van de huidige geweldsgolf, hebben beide partijen daar heel andere ideeën over.

De Palestijnen eisen dat Israël de afgrendeling van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook opheft. Ook moeten de Israëlische troepen zich terugtrekken op de posities die ze vóór het uitbreken van het geweld innamen. Yasser Arafat houdt bovendien vast aan zijn eis dat er een internationaal onderzoek wordt ingesteld naar de oorzaken van het geweld.

Israël eist van de Palestijnse leider dat hij zijn bevolking sommeert het geweld te staken. De Israëli's willen ook dat Arafat de veiligheidsafspraken tekent die zijn gemaakt tijdens de mislukte top in Parijs, bijna twee weken geleden. Het is nog niet duidelijk of premier Barak akkoord gaat met een internationaal onderzoek waar buiten de Amerikanen ook anderen bij betrokken worden.

In Israël en de Palestijnse gebieden heerste het afgelopen weekeinde relatieve rust. Een Palestijn die bezweek aan wonden die hij eerder had opgelopen, zou het honderdste slachtoffer zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden