Wereldtop start in Utrechtse 10 km

Wereldtoppers als Derartu Tulu en Werknesh Kidana staan vrijdag in Utrecht aan de start van een sterk bezette 10.000 meter, maar de komst van Lornah Kiplagat, in Athene medaillekandidaat, is nog niet zeker....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Omdat er voor vrouwen nauwelijks baanwedstrijden over 10.000 meter worden georganiseerd tijdens de grote atletiekgala's, reist een groep sterke Ethiopische atletes vrijdag naar de baan in Overvecht, waar in juni traditioneel een 10.000 meter wordt gelopen.

Doel: een snelle tijd lopen, die kwalificatie voor de Spelen van Athene garandeert. Vooral de Ethiopische atletes zullen hard lopen. De concurrentie in het Oost-Afrikaanse land is groot, slechts drie mogen er in Athene starten.

Van het stel is Tulu (32) de bekendste. Zij werd in 1992 en 2000 olympisch kampioene op de 10.000 meter. Kidane (22) werd vorig jaar tweede tijdens de WK.

De wedstrijd was oorspronkelijk georganiseerd om Lornah Kiplagat aan een mogelijkheid tot vormbehoud (32.17) te helpen. Ook vorig jaar liep de Nederlands-Keniaanse atlete in Utrecht een 10.000 meter. Met haar 31.14 kwalificeerde zij zich destijds voor de WK in Parijs, waar ze met 30.12,53 vierde werd. Die tijd is nog steeds de zesde ooit.

Dit jaar wil Kiplagat zich in Utrecht opnieuw kwalificeren voor een mondiaal toernooi. Toen Mark Wetmore, manager van onder meer Tulu, lucht kreeg van de wedstrijd, legde hij, tot diens grote verbazing, contact met wedstrijdorganisator Arjan Pathmamanoharan, die nu trots spreekt van 'een van de sterkste 10.000 meterwedstrijden ooit gehouden'.

Kidane en Dibaba willen volgens Wetmore weggaan op een tijd rond 30.10, en dat is een halve minuut boven het verdachte wereldrecord van de Chinese Junxia Wang uit 1993 (29.31,78).

Kiplagat zal niet met die snelle Ethiopische atletes meegaan. De 32.17, waarmee ze vormbehoud toont, is voldoende. Haar deelname is overigens nog niet zeker. Ze heeft acht dagen niet kunnen lopen wegens een slepende kuitblessure. Pas vandaag mag ze van sportarts Peter Vergouwen weer kort hardlopen.

Haar man en manager, Pieter Langerhorst: 'De echo zag er goed uit. Het vocht was weg, maar we nemen geen risico. Pas op het laatste moment beslissen we of Lornah in Utrecht loopt.'

Kiplagat kan zich ook later nog op een 5000 meter (15.20) kwalificeren voor de 10.000 meter van Athene. Langerhorst, maandag aanwezig bij het olympisch coachoverleg van NOC*NSF: 'We nemen geen enkel risico. Dat zei Joop Alberda vandaag ook.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden