Wereldtitel geen garantie nieuwe successen

Het feestgeruis na het veroveren van de wereldtitel klinkt nog altijd helder en vrolijk. Het blijft smullen van de formidabele prestaties van Brink-Drijver, Muller-de Wijs en Verhees-van Prooijen.


Het bridgeleven gaat door, afgelopen zaterdag was er de tweede voorronde van het Witte Huis nationale topcircuit. Van de kersverse wereldkampioenen waren alleen Louk Verhees-Ricco van Prooijen van de partij (de beide andere paren zagen af van deelname vanwege een volle agenda in het professionele circuit). Dan blijkt dat het vreemd kan lopen. Bij het in de wacht slepen van de Bermuda Bowl ongenaakbaar; in het veld van de zestig sterkste nationale competitieparen liep het een stuk minder gesmeerd. Met de nodige moeite bereikten het met goud bekroonde paar slechts de 21ste plaats. Ver achter winnaars Bob Drijver-Merijn Groeneboom, die zo duidelijk maakten dat er vlak achter de wereldkampioenen een jonge generatie staat te trappelen.


De winnaars boden in diagram 1 niet kinderachtig.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


pas1¿pas1¿


1¿dblpas4¿


pas5¿pas6¿


paspaspas-


Het doublet van noord, Drijver, gaf een vierkaart harten aan. Noord kon een middelmatige opening zonder overwaarde hebben maar hij had wel degelijk een sterke hand. Na de enthousiaste spong van zuid, Groenenboom, naar 4¿ wilde noord meer. Hoe dit uit te zoeken? Keycards of controles in zuid waren niet waar hij naar op zoek was. Hij wenst goede troeven in zuid en algemene overwaarde. Met 5¿ bracht hij deze vraag over naar zuid.


De kracht van ¿AH en de aardige verdeling waren voor zuid aanleiding het slem te bieden.


De ¿2 uitkomst met ¿V in noord gewonnen. De singleton ruiten uit de dummy en oost stapte direct op met ¿A. Er waren al twee hindernissen overwonnen. Oost vervolgde troef voor ¿A in zuid. ¿A en ¿H meegenomen. ¿A en een schoppen getroefd met ¿8. Dan ¿H en ¿B, getroefd met ¿10 en over getroefd met ¿B. Schoppen getroefd met ¿9. Ruiten getroefd met ¿6. Vijf topslagen, ¿A en zes slagen in de cross-ruff. Duikt oost in de tweede slag ¿A en kiest de leider verkeerd met ¿B dan is er altijd nog de snit op ¿V voor de twaalfde slag.


Een zorgeloze tegenspeler stelde de leider in diagram 2 in staat tot een fraaie eindfiguur.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


--2¿pas


3¿dblpas3SA


paspaspas-


Na de Multi-2¿ en het preëmptieve 3¿(afhankelijk van de kleur van oost wordt het 3¿ of 3¿) kwam noord er moedig in met een informatiedoublet wat leidde tot 3SA door zuid.


West kwam tegen 3SA uit met ¿4: ¿3, ¿10 en ¿H in zuid. Naast deze hartenslag, ¿A en ¿A heeft de leider vijf topslagen in ruiten. Een negende slag leek onmogelijk.


De leider nam de vijf ruitenslagen mee. Oost bekende twee keer, gooide een schoppen, een klaveren en een harten af. Dit laatste was fataal. De leider ging in harten van slag naar oost die vier hartenslagen opnam en het betreurde dat hij onderweg de vijfde harten kwijt was geraakt. Op de laatste harten bewaart zuid ¿A5 en ¿8 en in de dummy blijven ¿V en ¿AB liggen. West wordt met ¿H9 en ¿HV de keel gesnoerd. ¿9 weg en ¿5 in zuid is hoog; neemt west afscheid van een klaveren honneur dan is ¿B in de dummy de negende slag.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden