Wereldsterren stralen op het Leidseplein!

DE STERREN straalden als nooit tevoren bij de wereldpremière van De Zwarte Meteoor, maandag in het City-theater op het Amsterdamse Leidseplein waar de Zuid-Afrikaanse wijn - rood (Pineau de Laborie 1997) zowel als wit (Laborie Chardonnay 1997) - welwillend ter beschikking was gesteld door het fameuze Zwijndrechtse wijnhuis VAN DER...

De rode loper werd in onze hoofdstad uitgerold voor menige bekende Nederlander. Producent MATTHIJS VAN HEIJNINGEN verwelkomde de gasten en tientallen fotografen en verslaggevers van De Bladen keken intussen begerig om zich heen. Bij onze komst werden de blikken teleurgesteld afgewend maar wat gaf het ook, we waren erbij, bij deze wereldpremière.

Wie liepen wij, na de voortreffelijk inleiding van de beroemde filmkenner JAC. GODERIE en het zien van de prachtige film De Zwarte Meteoor allemaal tegen het lijf in het City-theater?

TOM EGBERS natuurlijk, de immer jeugdige presentator van Studio Sport en schrijver van het boek De Zwarte Meteoor. TOM vertelde ons na afloop dat hij zeer tevreden was over de verfilming van zijn boek dat overigens is herdrukt en voor een luttel bedrag, 25 gulden, weer verkrijgbaar is in de betere boekhandel.

De ster van deze avond in nachtelijk Amsterdam was evenwel STEVE MOKONE (68), de Zuid-Afrikaanse (vandaar die wijn) balgoochelaar die in de jaren vijftig voor Heracles speelde en wiens kortstondige verblijf in Almelo EGBERS inspireerde tot het schrijven van zijn onverbiddelijke bestseller.

MOKONE, de 'Zwarte Meteoor', was speciaal voor de gelegenheid overgevlogen vanuit New Jersey. Naar verluidt staat hij op goede voet met NELSON MANDELA en speelde hij in zijn jeugd samen met de latere beroemdheid BISSCHOP TUTU.

MOKONE vertelde ontroerd maar met vaste stem dat hij Nederland en de Nederlanders in zijn hart heeft gesloten, waarna de zaal hem beloonde met een staande ovatie en menigeen een traantje wegpinkte.

Wij onderhielden ons ook even met JACK VAN GELDER, óók Studio Sport. Prima, zei JACK op onze vraag hoe het met hem ging, voordat hij samen met de immer goed gesoigneerde Sportweek-verslaggever MARK VAN DEN HEUVEL, zoon van AAD en levenspartner van ANJA WINTER (ster in Medisch Centrum West en GTST), de brand stak in een grote en zonder twijfel goede en dus zeer dure sigaar.

Net voordat we JACK wilden vragen of het waar is dat hij tegenwoordig in een ROLLS ROYCE rijdt, zoals boze tongen in Hilversum beweren, werden we, per ongeluk jammer genoeg, aangestoten door de mooie RENEE SOUTENDIJK, een van de weinige internationale sterren die ons land rijk is en die de wereldpremière bezocht met een oudere dame die haar moeder had kunnen zijn, en misschien ook wel was.

Het was in ieder geval niet society watcher ANNEMARIE OSTER. Haar verjongingskuur (nooit facelift zeggen) is wonderwel geslaagd, is onze bescheiden mening.

Ogen kwamen we tekort om alle televisiepersoonlijkheden goed te bekijken. We zagen dat HENK SPAAN werd geïnterviewd door SBS 6, ontwaarden in de verte JAN MULDER, merkten op dat KEES JANSMA aan de bar rustig op zijn beurt stond te wachten en zagen BARBARA BAREND (AT 5), de dochter van FRITS BAREND, azen op een primeurtje.

En waarover spraken de NOS'ers HANS KRAAY SENIOR, de vader van SBS-ster HANS KRAAY JUNIOR, EVERT TEN NAPEL en FRANK SNOEKS terwijl op de dansvloer de eerste beentjes van de vloer gingen?

Ook de voetbalwereld was vanzelfsprekend goed vertegenwoordigd op dit samenzijn van de Amsterdamse jetset. RUUD GULLIT die nog steeds geen nieuwe club heeft gevonden, zagen we van een glaasje witte wijn nippen. Hij was in gesprek met een ons onbekende, geheel kale man. Maar waar was ESTELLE CRUIJFF, zijn charmante echtgenote?

Ajax had persvoorlichter ERIK VAN LEEUWEN en DAVID ENDT gestuurd. Ze hadden genoten van de film, vertrouwden ze ons toe.

Vooral VAN LEEUWEN heeft een drukke tijd achter de rug. Journalisten bellen hem dag en nacht met vragen over het gras van de Arena, klaagde de jonge voorlichter.

Snel en beschaamd draaiden wij ons om, net op tijd om nog een blik te kunnen werpen op FRANK RIJKAARD. RIJKAARD, de man die Oranje deze zomer op Euro 2000 naar de halve finale leidde, bleek zich een ander kapsel te hebben aangemeten.

Ook HANS JORRITSMA, de teammanager van het Nederlands elftal die zijn contract met de KNVB onlangs heeft verlengd, vernamen we, had de bar van het Hilton Hotel voor deze gelegenheid verlaten. Op onze vraag of het goed met hem ging, zei JORRITSMA heel goed.

Maar de echte sterren waren JET NOVUKO, de jonge en talentvolle ERIK VAN DER HORST, GIJS SCHOLTEN VAN ASCHAT, PETER TUINMAN en THEKLA REUTEN, de hoofdrolspelers van De Zwarte Meteoor, en natuurlijk regisseur GUIDO PIETERS.

Vooral zij straalden tijdens deze onvergetelijke wereldpremière op het feeëriek verlichte Leidseplein waar voetbal & film een indrukwekkend en ontroerend verbond sloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden