Wereldstad: op de fiets de kerk in, en Dikkertje Dap zingen

Een grijze vrouw kwam woensdag de Westerkerk binnengefietst. Daar werd Amsterdam Wereldboekenstad geopend, en zoiets kan niet zonder ludiek accent....

O stad van het vrije woord, maar niet één inwonend schrijver van formaat mocht dat onderstrepen – voor de enige wijze woorden was David Grossman uit Jeruzalem ingevlogen.

In het feestboek voert Noordervliet fictieve gesprekken. Zo ontmoet ze Annie M.G. Schmidt op het terras van de Openbare Bibliotheek: ‘Tjongejonge, zegt ze. ‘Wat een gebouw. Wat een panorama.’ Noordervliet, die zichzelf snediger tekst toebedeelt: ‘Wel iets anders dan de openbare leeszaal waar jij bent begonnen.’ En de tienjarige Anne Frank herkent háár, en zegt tegen Noordervliet: ‘U bent schrijfster, hè? Dat wil ik later ook worden.’ Groter kans toch dat eigenzinnige Anne zich achter de oren had gekrabd, als ze had begrepen dat je dan wel op je oude dag per fiets de Westerkerk in wordt gestuurd, om een opdrachtwerkje omhoog te houden in aanwezigheid van prinses Laurentien, burgervader Cohen, cultuurminister Plasterk, en Dikkertje Dap.

Stadscourant Het Parool doet ook mee met Amsterdam Wereldboekenstad, dat een vol jaar gaat duren: ‘Dat heeft de UNESCO voor ons bedacht’, loog de krant deze week. Niets daarvan. Na heftig lobbyen heeft Amsterdam de eer gekregen, na Bogotá, en volgend jaar is Beirut aan de beurt. En we betalen hier grif voor. Hoeveel? Een medewerkster van het Literair Productie- en Vertalingenfonds schat, als ik haar deze vraag voorleg, dat het om een miljoen euro gaat.

‘Er worden meer boeken verkocht dan ooit,’ spreekt prinses Laurentien verheugd. Zij laat onvermeld dat er desalniettemin steeds minder tijd aan lezen wordt besteed. ‘Zonder de eertijdse tsunami van Antwerpenaren,’ spreekt Plasterk, ‘hadden wij nu niet Amsterdam Wereldboekenstad gevierd.’ Door het godshuis schalt de lach van John Leerdam, maar dat is Plasterks partijgenoot, en John Leerdam lacht altijd.

‘Het wordt een prachtig jaar,’ weet Job Cohen al. Dan knipt Laurentien een lint door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.