Wereldrecord: 1,5 miljoen Indiërs planten 66 miljoen bomen in twaalf uur

Vrijwilligers hebben afgelopen zondag in India binnen twaalf uur ruim 66 miljoen bomen geplant in het kader van de strijd tegen de klimaatverandering. Ongeveer anderhalf miljoen mensen deden mee aan de groene campagne in de deelstaat Madhya Pradesh.

Beeld van een eerdere bomenplant-actie in Uttar Pradesh, toen 50 miljoen bomen werden geplant. Beeld ap
Beeld van een eerdere bomenplant-actie in Uttar Pradesh, toen 50 miljoen bomen werden geplant.Beeld ap

De boompjes werden in de grond gezet langs de oevers van de Narmada-rivier, een van de zeven heilige rivieren van India. Er werden ruim twintig verschillende soorten bomen geplant. De campagne maakt deel uit van de maatregelen die India beloofd heeft in het kader van het klimaatakkoord van Parijs. India zegde toe dat het de komende vijftien jaar bijna zes miljard euro zal besteden aan herbebossing.

In totaal wil India 95 miljoen hectare beplanten met bomen. Met de bomenplant-campagne in Madhya Pradesh vestigde India een nieuw wereldrecord. Het vorige stond op naam van vrijwilligers in de deelstaat Uttar Pradesh die vorig jaar in één dag 50 miljoen bomen plantten.

Na China en de Verenigde Staten is India het land dat de grootste hoeveelheid broeikasgassen uitstoot. Sinds het aantreden van president Donald Trump hebben de VS besloten zich terug te trekken uit het klimaatverdrag, dat volgens Trump onevenredig zware lasten op de schouders van de Amerikanen legt. Maar de Indiase premier Narendra Modi verzekerde afgelopen maand nog dat India vastbesloten is zich aan de afspraken in het verdrag van Parijs te houden.

Ontbossing is een van de factoren die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Ieder jaar gaan er naar schatting 15 miljard bomen verloren. Veel bossen worden gekapt om plaats te maken voor landbouwgrond om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Naast India hebben nog tal van landen beloofd grootscheepse herbebossingsprojecten te beginnen. Tien Afrikaanse landen hebben toegezegd ruim 30 miljoen hectare land te beplanten met bossen. Australië heeft plannen om ieder jaar liefst één miljard bomen te planten. Daarbij maken specialisten gebruik van drones die het land afzoeken op geschikte plaatsen en de grond vervolgens met zaaigoed bombarderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden