Wereldprimeur in Haags parlement

Nederland is het eerste land ter wereld met een landelijke partij die specifiek is gericht op het welzijn van dieren....

Een wereldprimeur noemt Paul Lucardie de toetreding van de Partij voor de Dieren tot het landelijke politieke bestel. Volgens Lucardie, werkzaam bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, is nergens anders een partij op nationaal niveau actief die zich inzet voor het dierenwelzijn.

Uit nieuwsgierigheid besloot Lucardie na te gaan in welke andere landen vergelijkbare partijen opereren. De oogst was mager, met groeperingen in Duitsland, Canada en Tasmanië die louter lokale politiek bedrijven. En die, in de woorden van Lucardie, worden geleid door wereldvreemde figuren en oude dametjes die met honden en poezen in de weer zijn.

In Nederland voldoen 66 duizend stemmen om in de Kamer te komen. Dat maakt het aanlokkelijk voor partijen als de PvdD om te proberen een plaats in Den Haag af te dwingen. Andere landen kennen echter een kiesdrempel. Daardoor kan de Duitse Tierschutzpartei slechts dromen van een plaats in de Bundestag.

Ook het moment van de verkiezingen is gunstig geweest voor de PvdD, zegt Lucardie. ‘Er zijn zelden zoveel zwevende kiezers geweest met belangstelling voor de politiek, maar die ook een bepaalde onvrede wilden uiten.’

Koos de boze Nederlander in 2002 massaal voor de Lijst Pim Fortuyn, woensdag gingen veel stemmen tegen de gevestigde orde naar Geert Wilders en de PvdD. ‘In die zin is de Partij voor de Dieren een protestpartij’, zegt politicoloog Philip van Praag.

Eenderde van de mensen die in 2003 niet stemden, koos nu voor de PvdD. Uit de statistieken blijkt dat de dierenliefhebbers voorheen waren uitgewaaierd over andere partijen.

Bij de vorige verkiezingen, toen lijsttrekker Marianne Thieme (34) het partijwerk er nog bij deed, werd de basis voor het succes gelegd. De PvdD kwam 16 duizend stemmen tekort voor een zetel. Sinds woensdag heeft ze er twee. Naast Thieme zal ook Esther Ouwehand (30), voorheen werkzaam in de wereld van de jongerentijdschriften, haar opwachting in de Kamer maken.

Een verschil met drie jaar geleden is dat toen geen twintig bekende Nederlanders op de lijst werden gezet om kiezers te lokken. Hoeveel voorkeursstemmen zijn uitgebracht op Georgina Verbaan en Kees van Kooten wordt pas volgende week bekend. ‘Maar dat iemand als Van Kooten borg staat voor een partij, betekent voor kiezers dat die groep te vertrouwen is’, aldus Lucardie.

Tel daarbij de royale steun van een geldschieter, waardoor een intensieve en goed zichtbare campagne kon worden gefinancierd en het succes van de Partij voor de Dieren is zo verrassend niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.