Wereldmuziek

*****..

Frank van Herk

Wonderbaarlijke polyritmes
Diverse artiesten: Pacífico Colombiano. OtrabandaRecords/ Music & Words.

Wonderbaarlijke polyritmes
Het Nederlandse label Otrabanda is sterk in compilaties van minder bekende genres. Dit keer is de kust van Colombia aan de beurt, met havensteden als Buenaventura en Cali. Daar is een mengvorm ontstaan van Latin, indiaanse en vooral veel Afrikaanse elementen, die niet worden gladgestreken, zoals elders wel eens gebeurt.

Wonderbaarlijke polyritmes
Dat levert een grote variëteit aan wonderbaarlijke polyritmes op, die toch werkt. Geweldige grooves, met soms een opgevoerde versie van de Cubaanse son, soms echo’s van de tango, of van de brassbands uit New Orleans. Aan de basis staat meestal de marimba, met zijn volle, houtige klank.

Wonderbaarlijke polyritmes
Er staan landelijke nummers op deze cd, relatief simpele religieuze gezangen bijvoorbeeld, maar ook veel stedelijke, met knap uitgewerkte arrangementen. Grootmeesters uit het verleden worden geëerd, maar ook de moderne tijd wordt omarmd.

Tumba’s, danza’s en walsen
*****

Tumba’s, danza’s en walsen
Randal Corsen & Friends: Dulsura di Korsou.AJA Records.

Tumba’s, danza’s en walsen
De op Curaçao geboren Corsen is een begaafde Latinjazzpianist, maar blijkt op zijn best als hij de muziek van zijn vaderland interpreteert: de tumba’s, danza’s en Antilliaanse walsen leiden minder snel tot stunten, en hebben iets eigens wat zijn andere werk soms ontbeert. De meeste stukken zijn echte liedjes, gloedvol gezongen door zijn vrouw Arlette Koeijers, gospelvocaliste Shirma Rouse en Cyrill Bernadina.

Tumba’s, danza’s en walsen
Maar het instrumentale werk is al even zangerig en melodieus, met soms een toefje klassiek erdoorheen. De sterk bezette groep gaat zelden echt loos, maar blijft meestal aangenaam sudderen, in een vriendelijke en ontspannen sfeer.Frank van Herk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden