Wereldmuseum lijkt gered met extra subsidie

De Rotterdamse gemeente wil niet dat het Wereldmuseum de deuren sluit, zoals de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur deze zomer adviseerde. Cultuurwethouder Pex Langenberg (D66) verhoogt zelfs de jaarlijkse subsidie voor het museum in Rotterdam van 4,35 naar 5 miljoen euro.

Het Wereldmuseum in Rotterdam. Beeld ANP
Het Wereldmuseum in Rotterdam.Beeld ANP

Voorwaarde voor een zelfstandig voortbestaan is wel dat het Wereldmuseum nauw gaat samenwerken met het Nationaal Museum van Wereldculturen, dat in 2014 is ontstaan door een fusie van Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden, Tropenmuseum in Amsterdam en Afrika Museum in Berg en Dal. Minister Bussemaker van Cultuur (PvdA) draagt eenmalig 500 duizend euro bij om de nieuwe samenwerking te bevorderen, die vooral uit het delen van personeel en kennis zal bestaan.

Dit blijkt uit het Rotterdamse Cultuurplan 2017-2020, dat de wethouder woensdag heeft uitgebracht. Het is aan de gemeenteraad om de uiteindelijke verdeling van het subsidiebudget (75,9 miljoen euro) vast te stellen. Het ligt voor de hand dat de partijen die in de havenstad het college van b&w vormen - Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA - met de hoofdlijnen van het nieuwe voorstel akkoord zullen gaan. Daarmee lijkt het volkenkundige museum voor vier jaar te zijn gered.

Het Wereldmuseum was door een forse bezuiniging van de gemeente en slecht beleid van een voormalige directeur in moeilijkheden gekomen. Dankzij noodsteun van de stad kon een faillissement worden voorkomen. De interim-directeur van het Rotterdamse museum, Jan Willem Sieburgh, heeft eerder ook al het Tropenmuseum begeleid naar de fusie met de twee andere volkenkundige musea in Leiden en Berg en Dal.

Van de 5 miljoen euro die wethouder Langenberg nu jaarlijks voor het Wereldmuseum wil uittrekken - dat bedrag was ook door directeur Stijn Schoonderwoerd van het Nationaal Museum van Wereldculturen verlangd - komt 4,35 miljoen euro uit middelen buiten de subsidiepot. De wethouder wil dat geld niet weghalen bij de andere culturele instellingen die financiële steun van de gemeente ontvangen.

Dankzij een eerder aangenomen motie van het D66 gemeenteraadslid Jos Verveen is er een miljoen euro extra per jaar beschikbaar voor cultuur, dat voor het Wereldmuseum wordt gebruikt. Daarnaast wordt voorgesteld jaarlijks 1,5 miljoen euro uit de post vrijgevallen verplichtingen te halen en 1,85 miljoen uit de post voor incidentele tegenvallers. Dit betekent dat als er nieuwe financiële problemen opduiken, de wethouder de gemeenteraad om extra geld zal moeten vragen.

Met de keuze voor samenwerking met het Nationaal Museum van Wereldculturen zijn twee andere mogelijke toekomstscenario's voor het Wereldmuseum afgevallen. Alleen doorgaan als museum acht de wethouder niet verstandig omdat dit 'aanmerkelijk duurder' zou zijn dan samenwerking met de drie gefuseerde volkenkundige musea. Samenwerking met het Rotterdam Museum en het (eveneens Rotterdamse) Maritiem Museum wordt afgewezen omdat die 'niet op korte termijn te realiseren is'.

Museum Boijmans Van Beuningen, dat de hoogste subsidie ontvangt (9,2 miljoen euro), ziet die gehandhaafd. Wel halveert de wethouder de bijdrage die de kunstinstelling ontvangt om kunst aan te kopen van in Rotterdam werkende kunstenaars: van 131.500 naar 66.000 euro. De Rotterdamse kunstraad had geadviseerd het hele bedrag te schrappen, tot ongenoegen van Boijmans-directeur Sjarel Ex, die het er niet mee eens was dat aan een traditie van bijna 30 jaar een einde zou worden gemaakt.

Uit het cultuurplan blijkt verder dat de subsidie voor het Luxor Theater structureel omhoog gaat: van 1,5 naar 2,5 miljoen euro. Het theater had in de afgelopen jaren vanwege dreigende tekorten al incidenteel extra geld gehad, waardoor het feitelijk al over het hogere bedrag beschikte. Museum Rotterdam, het jeugdtheater Hofplein Rotterdam en het concertgebouw De Doelen moeten jaarlijks rond de 500 duizend euro inleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden