Wereldleiders reageren met afschuw en boosheid op rampvlucht MH17

Obama noemt de vliegramp 'een vreselijke tragedie' en wil helpen met 'een snel, volledig, geloofwaardig en ongehinderd internationaal onderzoek'. De Amerikaanse senator John McCain slijpt alvast de messen en heeft gezegd: 'There will be hell to pay.' Veel wereldleiders beperken zich nu tot condoleances en zeggen geschokt te zijn, maar de Australische premier Tony Abbott leek het over Rusland te hebben toen hij zei dat 'grote landen die kleinere landen pesten niet in deze wereld thuishoren'.

Barack Obama Beeld ap
Barack ObamaBeeld ap

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, heeft zijn condoleances overgebracht aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Vladimir Poetin bracht zijn 'diepste condoleances' over aan de Maleisische premier Najib Razak. Razak zelf zei 'geschokt' te zijn en kondigde een diepgravend onderzoek aan. Ook de Britse premier David Cameron zei 'geschokt en verdrietig' te zijn.

Waar veel wereldleiders de schuld nog niet bij één partij durven te leggen, waren er een aantal minder voorzichtig. In een reactie op de vliegramp in Oekraïne lijkt de Australische premier Tony Abbott hard naar Rusland uit te halen. 'Hoe het er nu uitziet, lijkt de situatie steeds minder op een ongeluk, en steeds meer op een misdaad.' Als dat het geval is, moeten de daders worden gestraft, aldus Abbot. Om zijn verhaal daarna te vervolgen met woorden die voor Rusland lijken te zijn bedoeld: 'Het pesten van de kleine landen door groteren, het vertrappelen van rechtvaardigheid en fatsoen omwille van nationale verheerlijking en roekeloze onverschilligheid ten opzichte van mensenlevens horen niet thuis in deze wereld.'

Vladimir Poetin Beeld ap
Vladimir PoetinBeeld ap
Tony Abbott Beeld getty
Tony AbbottBeeld getty

Staakt-het-vuren
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag gezegd dat een staakt-het-vuren in Oekraïne nodig is voor een snel en onafhankelijk onderzoek naar de vliegtuigramp.

Merkel zei dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het ongeluk, berecht moeten worden en dat Rusland aan een politieke oplossing voor het conflict in Oekraïne moet werken. Merkel zei ook dat ze geen alternatief ziet dan de dialoog te zoeken met de Russische president Vladimir Poetin.

Maleisië spreekt van 'een misdaad tegen de menselijke waardigheid'. Dat zei de Maleisische minister van Transport Liow Tiong Lai tijdens een persconferentie in Kuala Lumpur. 'Als dit (dat het om een beschieting ging, red.) wordt bevestigd, dan is dat in strijd met het internationaal recht en een misdaad tegen de menselijke waardigheid', aldus Liow.

Onafhankelijk onderzoek
De regering van Maleisië wil een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de ramp. Het zegt te hebben kennisgenomen van berichten dat het toestel is neergehaald met een raket. 'Wij veroordelen dergelijke acties en roepen ertoe op dat de verantwoordelijken snel ter verantwoording worden geroepen', aldus de bewindsman.

De Britse premier David Cameron belde met premier Rutte om zijn medeleven te tonen. Cameron twitterde over het telefoongesprek: 'Ik heb net gesproken met de Nederlandse PM, Mark Rutte. Ik heb hem verteld dat wij met hem en het Nederlandse volk treuren.' Ook de Russische president Vladimir Poetin nam contact op met Rutte om zijn oprechte deelneming te betuigen. Hij vertelde Rutte ook om zijn steun door te geven aan de vrienden en familie van de slachtoffers en de rest van de Nederlanders.

Poetin zei dat de tragedie de noodzaak van een vreedzame oplossing voor de crisis in Oekraïne onderstreept.

Oprechte deelneming
Ook de Belgische premier Elio Di Rupo heeft geschokt en met afschuw gereageerd op de vliegramp. In naam van de Belgische regering betuigde hij zijn oprechte deelneming aan de families en naasten van de vele slachtoffers van de vlucht van Malaysia Airlines.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld ap
De Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld ap
De Russische president Vladimir Poetin. Beeld epa
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld epa

Zijn gedachten gaan daarbij in het bijzonder uit naar de vijf Belgische slachtoffers, hun familie en vrienden. Dat stond in een vandaag uitgegeven verklaring.

Duidelijkheid over de omstandigheden
De premier sprak ook zijn diepe medeleven uit aan het Nederlandse volk en de Nederlandse autoriteiten. Di Rupo wil dat 'volledige klaarheid komt over de precieze omstandigheden van deze tragedie en dat de verantwoordelijken snel worden geïdentificeerd en berecht.'

De koning van België, Filip, heeft evenens zijn medeleven betuigd. 'Innige deelneming met naasten van slachtoffers vlucht Malaysia Airlines', laat het Belgische Koninklijk Huis via Twitter weten. Filip heeft koning Willem-Alexander vanochtend telefonisch gesproken.

De Belgische premier Elio Di Rupo. Beeld belga
De Belgische premier Elio Di Rupo.Beeld belga
De Belgische koning Filip. Beeld anp
De Belgische koning Filip.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden