Wereldleiders hopen op rust en vrede in Egypte

AMSTERDAM - Leiders in de Verenigde Staten en Europa hebben de Egyptische regering maandag opgeroepen op vreedzame wijze democratisering door te voeren.

Beeld reuters

China zei te hopen dat de rust vlug weerkeert in het Noord-Afrikaanse land.

Cameron
'Er moet een gedegen, ordelijke overgang zijn naar een democratischer situatie, met meer rechten, meer vrijheid en meer gerechtigheid', zei de Britse premier David Cameron. Het harde optreden door Egyptische ordetroepen noemde hij een 'verkeerde keuze'.

De premier weigerde in te gaan op een eventueel vertrek van Mubarak. 'Het is zeer belangrijk dat, of het nu president Obama is of ik, we niet zeggen wie dit of dat land zou moeten leiden.'
Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, zei dat de 'legitieme grieven' van de Egyptenaren moeten worden gehoord. 'Hun eisen voor een rechtvaardige en betere toekomst moeten worden beantwoord met dringende, concrete en beslissende antwoorden en met werkelijke stappen', zei ze.

Extremisten
Sommige Europese ministers van buitenlandse zaken waarschuwden echter voor een machtsovername door islamitische extremisten. 'Ik weet zeker dat Egyptenaren kiezen voor democratie en burgerrechten en niet voor extremisme, niet voor radicalisme', zei de Italiaanse minister Franco Frattini.

Zijn Duitse ambtgenoot Guido Westerwelle stemde daarmee in. 'Het is belangrijk dat een proces van radicalisering wordt vermeden. We willen niet dat radicalen profiteren van een dergelijke demonstratie voor vrijheid.'

Hillary Clinton
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton riep zondag al op tot een ordelijke overgang naar langdurige democratie, maar weigerde te speculeren over de toekomst van de 82-jarige Mubarak en zijn regering.

Volgens Midden-Oostengezant Tony Blair is een 'proces van verandering' onvermijdelijk in Egypte. Tijdens een bezoek aan Israël zei hij bezorgd te zijn dat de onrust in Egypte het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen kan verstoren. 'Verandering is onvermijdelijk, maar het moet wel de juiste vorm van verandering zijn en dat proces van verandering moet op ordelijke en stabiele wijze plaatsvinden, zodat je niet eindigt in een situatie die erger is dan de huidige en de regio kan destabiliseren.'

Shimon Peres
De Israëlische president Shimon Peres zei altijd 'groot respect' te hebben voor Mubarak. 'Ik zeg niet dat alles wat hij deed, goed was, maar hij deed iets waar we hem allemaal dankbaar voor zijn: hij behield de vrede in het Midden-Oosten.'

In Azië waren leiders vooral terughoudend. Het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing zei te hopen dat de rust in Egypte vlug terugkeert. Ministeries in Japan en India legden vergelijkbare verklaringen af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden