Wereldkampioenen maken status waar

Het Nederlandse bridgeteam dat in oktober de wereldtitel veroverde, aarzelde geen moment toen er door het afzeggen van Italië een plaats vrij kwam in de World Mind Games te Peking. Drijver-Brink, de Wijs-Muller en Verhees-van Prooijen maakten in de voorronde China, de Verenigde Staten en Noorwegen op niet mis te verstane wijze duidelijk wie de sterkste was.


Nederland speelde aanvallend en gaf bijna niets weg. Tijdens dit elitetoernooi (ook schaken, dammen, go en Chinees schaken) in China bevestigde Team Oranje de plaats als grootmacht in het mondiale bridge.


Ook in de finale tegen de Verenigde Staten kwam Nederland overdonderend uit de startblokken. Het liet met superieur spel geen spaan heel van de machteloos spartelende Amerikaanse paren die tevergeefs met wanhoopsmaatregelen de Nederlandsers uit balans trachtten te brengen.


De VS kwam van een koude kermis thuis. Na het viertallen- volgden de paren- en individuele toernooien met een riant gevulde prijzenpot van in totaal 250.000 dollar.


De wereldkampioenen sleepten zo- als in diagram 1 op het oog moeiteloos de ene na de andere grote swing binnen.


Zie diagram 1


westnoordoostzuid


pas1¿pas1¿


pas1¿pas2¿


pas3¿pas3SA


paspaspas-


West kwam tegen 3SA uit met ¿7 voor de secce ¿V in de dummy. De leider, Sjoert Brink, begon goed met een kleine schoppen naar ¿8 in zuid. Een kleine klaveren, ¿10, en ¿H in de dummy. ¿B door laten lopen en schoppen naar ¿H. ¿V voor ¿A in west die ¿B vervolgde, ¿V en ¿H in oost. Deze speelde ¿9 voor ¿B in de dummy waarna ¿7 van oost hoog was. De leider nam ¿A mee en speelde een harten uit de dummy. Oost dook en zag dat zuid met ¿10 aan slag kwam en ¿AH opnam voor een overslag. Dan zul je denken dat het Amerikaanse noord-zuid paar ook de manche biedt. Niets van dat alles. Het bieden stopte in 3¿. Dan kun je toch veel profijtelijker je kans nemen in 3SA.


Je krijgt bij de heldendaden van het Nederlandse team soms het gevoel dat het spelenderwijs gaat. Ook in diagram 2 was een Nederlands paar effectiever dan de tegenstanders in dezelfde windrichting.


Zie diagram 2


westnoordoostzuid


--pas3¿


pas4¿pas5¿


pas6¿paspas


-paspaspas


De Wijs-Muller werd door het Amerikaanse oost-west paar geen strobreed in de weg gelegd en in 6¿ waren er na de uitkomst van ¿V na een verliezende snit op ¿H twaalf slagen.


Louk Verhees en Ricco van Prooijen acteerden een stuk creatiever.


westnoordoostzuid


--pas3¿


pas4¿dbl5¿


6¿paspasdbl


pas6¿paspas


pas---


Oost, Verhees, doubleerde om een goede uitkomst aan te geven het controlebod van 4¿. Het bracht west, van Prooijen, op het idee met 6¿ (vijf down, -1100) te redden. Dat was de eerste winst, met +1430 op de andere tafel. Nadat noord toch tot 6¿ besloot, lag de klaveren uitkomst voor één down vast. Interessant is dat noord-zuid hier in feite beter 7¿ dan 6¿ kunnen bieden. Na de duidelijk geadverteerde klaverenstart worden immers elf of dertien slagen gemaakt afhankelijk van de plaats van ¿H. West gever, noord-zuid kwetsbaar


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden