Wereldgemeenschap wil werkloosheid en armoede bestrijden

Ontdaan van al te verplichtende formuleringen, maar in essentie onbeschadigd, werd het slotdocument van de Sociale Top in Kopenhagen gisteravond door de onderhandelaars nagevlooid op de laatste komma's en rariteiten....

Van onze verslaggever

Rob Vreeken

KOPENHAGEN

Op een handvol kleine, maar politiek gevoelige punten was nog geen overeenstemming bereikt. Het globale eindresultaat stemt de Nederlandse regering en organisaties als Novib en de FNV tot tevredenheid.

Minister Melkert van Sociale Zaken zei in de tekst bevestigd te zien dat de mode van zaligverklaring van de vrije markt internationaal voorbij is. 'Alleen al de taal is anders dan die van de jaren tachtig. Er wordt weer gezocht naar een balans van markt en regulering. '

Vandaag moeten de Verklaring en het Actieprogramma definitief worden vastgesteld. Morgenochtend, wanneer de formele VN-top voor Sociale Ontwikkeling met circa 120 staats- en regeringsleiders begint, moet de tekst verspreid zijn.

De leiders zullen een juridisch niet-bindend stuk aannemen, waarin de wereldgemeenschap zichzelf belooft armoede, werkloosheid en sociale desintegratie aan te pakken. Bijzondere aandacht besteedt de tekst aan de armste landen en aan vrouwen. De debatten bewogen zich op de scheidslijn Noord-Zuid.

De arme landen hebben de toezegging gekregen dat serieus zal worden gewerkt aan vermindering van hun bilaterale schulden. Aan hun verlangen dat ook multilaterale schulden werden genoemd, is voldaan. Keihard zijn de paragrafen echter nergens. De uitspraak dat de bilaterale schulden van Afrika en andere minst ontwikkelde landen in 1996 moeten zijn geschrapt, haalde het niet.

Niet bewaarheid is veler vrees dat het Vaticaan en islamitische landen de top met succes zouden gebruiken om afbreuk te doen aan het resultaat van de VN-bevolkingsconferentie in Caïro. De paragrafen over het gezin en 'reproduktieve gezondheidszorg' haalden volgens Koos Richelle, een van de drie voorzitters van de onderhandelingen, ongeschonden de eindstreep. Staande de conferentie werd een nieuw hoofdstuk over onderwijs en gezondheidszorg toegevoegd. Richelle werd door het ministerie van VWS uitgeleend aan de VN.

Gisteravond werd nog gedebatteerd over de bewoordingen van clausules waarin een beroep wordt gedaan op de rijke landen meer uit te geven aan ontwikkelingssamenwerking.

Verder was nog geen overeenstemming bereikt over een paragraaf waarin niet-legale dwangmaatregelen tegen landen worden veroordeeld. Dit wekte, met het oog op de blokkade van Cuba, uiteraard verzet van de VS.

Een groot aantal niet-gouvernementele organisaties (ngo's) uit de hele wereld liet gisteren in een verklaring weten de top als mislukt te beschouwen. Volgens deze - meer radicale - ngo's wordt in de slottekst het neo-liberale model van ontwikkeling omarmd. Aan de werkelijke oorzaken van armoede zou niets worden gedaan.

De Nederlandse Novib zegt in een tamelijk positieve reactie dat het document 'goede uitgangspunten bevat om mensen centraal te stellen'. Kritiek heeft de organisatie op het achterwege blijven van harde afspraken. Daarom is volgens Novib de nazorg van de conferentie essentieel . Daartoe zullen ngo's een wereldwijd 'Social Watch System' opzetten.

Zie ook pagina 4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.